Софийският военно-апелативен съд прие новата експертиза по делото срещу благоевградските антимафиоти, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората. За разлика от първата съдебномедицинска експертиза по случая,  новата посочва, че Чората е починал вследствие на задушаване. Също така е установена липсата на важни доказателствени материали по делото. Самият процес бе отложен за 8 юли, когато най-вероятно ще бъдат произнесени и присъдите на петимата подсъдими.

Делото бе проведено при закрити врата поради наличието на СРС в доказателствената част. Петимата подсъдими Мирослав Писов, старши-лейтенант Борис Механджийски, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски дадоха обяснения пред съдебния състав за първи път от започването на делото. Бащата на Чората Райчо Димитров заяви, че липсват важни данни от хистологичните изследвания, прилагани в експертизите.

Изчезнали са и различни проби, доказващи здравословното състояние на починалия. Димитров каза още, че синът му никога не е бил търсен от органите на реда приживе:

Бащата на Чората Райчо Димитров: Никога той не е бил в полиция, така че това, което се говори, е пълна лъжа и измислица на полицията. Той беше неудобен, че тези полицаи се събираха и правеха на рекетьори, и че моят син знаеше всичко, това е съвсем другата страна и какво ще заблуждават. Сега те ще започнат един друг..., понеже виждат, че няма накъде. Нещата се сгъстяват.

Ангел Димитров-Чората бе убит по време на акция "Респект" в Благоевград на 10 ноември 2005 година. През октомври миналата година петимата обвиняеми полицаи получиха общо 82 години затвор. Когато за първи път гледа делото, Софийският военно-окръжен съд постанови 19 години затвор за Мирослав Писов, а за капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 18 години. Обвиняемите обжалваха присъдите пред Военно-апелативния съд, но втората инстанция прецени да върне делото за ново разглеждане.