Присъдата от общо 82 години затвор за петимата полицаи, подсъдими по делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората беше потвърдена от Военно-апелативния съд. На 2 октомври Софийският военен съд осъди майор Мирослав Писов на 18 години „лишаване от свобода", а останалите четирима подсъдими - капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски получиха по 16 години затвор. Подсъдимите са осъдени да заплатят и близо 150 хиляди лева обезщетение на семейството на починалия.

Чората бе убит на 10 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската операция „Респект". Пред Дарик защитникът на семейството на убития, което се явява и частен обвинител по процеса, Васил Василев заяви, че решението на магистратите е правилно, тъй като става въпрос за умишлено убийство.

Пред Дарик адвокат Василев каза, че първо трябва да се запознае с всички мотиви за решението на съдебния състав, но при всички случаи делото ще достигне и до трета последна инстанция - Върховния касационен съд:

„Смятам, че това е по-правилното решение. Правилното е, че има виновност, и то за умишлено убийство, това сме отстоявали винаги".

Присъдата вероятно ще бъде обжалвана на трета инстанция?

Със сигурност, но не мога да кажа за нас. Ние имахме претенции за безпомощно състояние, както и за размера на обезщетенията. Щом тя се потвърждава, вероятно и ние ще пуснем в тази насока жалба. Подсъдимите със сигурност, те в никакъв случай не прекъсват нещата".

Процесът бе почти изцяло засекретен поради наличието на държавни тайни в доказателствената си част. Делото се гледа за втори път. Първоначално Софийският военен съд постанови 19 години затвор за Мирослав Писов, а за всички останали по 18 години „лишаване от свобода" като по този начин общите години зад решетките стават 91. Всички обжалваха присъдите пред Военно-апелативния съд, но втората инстанция прецени да върне делото за ново разглеждане. В момента процесът се гледа от Военно-апелативния съд за втори път. Делото продължава да се проточва повече от 3 години.