Първият венецуелски телефон El Vergatario с примамливата цена от 14 долара представи президентът на южноамериканската страната Уго Чавес по време на седмичната си програма "Ало, президенте", предаде БГНЕС, като се позова на РИА Новости.

Независимо от цената El Vergatario ще може да изпълнява редица съвременни функции, като връзка с интернет, MP3, SMS. Освен това апаратът има камера, хронометър, будилник и даже фенерче.

За членовете на правителството има специална версия, която блокира проследяването на разговорите и пречи на записването им от трети лица. "Това ще бъде най-продаваният мобилен телефон на света!", заяви с обичайната си увереност Чавес.

"Още днес ще се обадя по мобилния телефон на Фидел Кастро и американските спътници няма да могат нито да запишат разговора ни, нито да определят откъде се звъни", довери се на родната технология венецуелският държавен глава. Първото обаждане той извърши още в ефир, като се обади на майка си, която поздрави с отбелязвания на същия ден във Венецуела Ден на майката, пише БГНЕС.

Телефонът е производство на фирмата Vetelca. 85% от акциите на фирмата са собственост на венецуелското правителство, а останалите са притежание на китайската фирма ZTE. Компанията планира сътрудничество и с друга китайска компания, Huawei. При съвместно производство, ще могат да бъдат произвеждани до 4 милиона апарати годишно. Апаратите се изготвят във фабрика в град Пунто Фихо на 330 км от столицата Каракас. Първите 10 хиляди бройки вече са разпределени, предимно между ударниците от производството. По магазините телефонът ще е в сряда, а ще се изнася и в други страни от Латинска Америка.