Близо три часа продължи извънредното заседание на ОбС по проблема с интеграцията на ромските деца в ОУ “Васил Левски”. Много от местните депутати се включиха в дебата, който на моменти премина границата на добрия тон и изнерви обстановката в малкия салон на читалището. Общото в изразените мнения бе, че предложението на Комисията по образование основните училаща да приемат определен брой ученици, съобразно капацитета на сградния им фонд, е незаконосъобразно.

Общинският съветник Петя Кочкова цитира законови разпоредби в образованието, според които родителите избират училището за децата си, а броят на паралелките и броят на учениците в тях се определя от директора на съответното учебно заведение.

Цветан Коцев заяви, че проблемът е тежък и не може да бъде преодолян. Той изтъкна, че местните институции не са се ангажирали навреме с интеграцията на ромските деца. Според Коцев не е изключено голямото желание на родителите да записват децата си в ОУ “Н.Вапцаров” да е повлияно от това, че там колективът е по-добър. Съветникът направи няколко конкретни предложения: да се увеличи броят на помощните учители в ОУ “Васил Левски”, ромският съвет и отделът по интеграция на етносите да предложат форми за работа с ромските ученици, учителите в ОУ “Васил Левски” да получават допълнително заплащане за работа с ромските деца.

Йордан Йорданов изрази тревога, че училище “Левски” е на път да се обезлюди. Съветниците ахр.Димитър Маринов, Иван Гавалюгов, д-р Валери Радков бяха на мнение, че ръководството на училището трябва да потърси атрактивни класни и извънкласни форми на обучение, които да привлечат повече деца.

“Директорите да не ни занимават с този проблем. Двете училища са като две деца за Общинския съвет. Затова ние не можем да кажем кое от тях е по-добро. Директорът в случая е родител, който трябва да се грижи за своето дете – училището. Ако не може да си върши работата, да си подеде оставка” – заяви представителят на “Атака” Цеца Христова.

Адв. Виктор Велчев също бе категоричен, че няма да подкрепи докладната на Комисията по образование. “Не е законно да вменяваме права на директорите как да разпределят децата. Това е право на родителите” – мотивира се той.
Марсел Методиев подкрепи изказването на колегата си.

“Няма проблем между ромските и българските деца, защото техните родители са граждани на Република България”, подчерта кметът Георги Георгиев. Той допълни, че докладната е законосъобразна, защото в нея е записано, че ОбС не задължава, а предлага на директорите да осъществят диалог помежду си относно записването и разпределянето на деца, подлежащи за първи клас.
Кметът на общината предложи Комисията по образование да изтегли докладната си от дневния ред. Георги Георгиев направи ново предложение на съветниците: да гласуват за въвеждане на едносменен режим на обучение в трите основни училища в града. “Не е нормално децата да излизат преди родителите си и да се връщат след тях при условие, че общината разполага с достатъчно голяма учебна база” – каза той.  Предложението му обаче бе оспорено от Петя Кочкова, арх. Маринов и други съветници. Според тях то също е незаконосъобразно, той като ще се наложи насилствено преместване на около 400 деца от “Вапцаров” / в момента там се обучават 880 ученици/.

Последваха изказвания на учители от двете училища. Блага Маркова – преподавател в ОУ “Никола Вапцаров”, заяви, че построяването на новото училище е причина за проблема в ОУ “Васил Левски”. Тя поиска от кмета да представи публично писмото до министър Вълчев, в което го убеждава от необходимостта за откриване на трето основно училище в Ботевград.

Румяна Виденова – бивша учителка в ОУ “Васил Левски”, сподели със съветниците, че е била класен ръководител на ромска паралелка и не скри, че трудно се работи в такава среда и не се постига качествено обучение на учениците, въпреки старанието и усърдната работа на учителите.

В крайна сметка по време на извънредната сесия не се стигна до единомислие по проблема с интеграцията на ромските деца. “Ние предлагаме разумен вариант, а вие не го приемате. Отговорността пада върху вас. След време ще си отчете грешката” – заяви в края на заседанието кметът Георгиев. Той каза, че ще обмисли варианта да се направи допитване до родителите дали искат децата им, които учат от първи до осми клас, да преминат на едносменен режим на обучение. Петя Кочкова заяви, че няма да участва в подобно проучване.