Няколко човека от ръководството на Съюза на съдиите в България стоят зад интригите по мой адрес, заяви пред Дарик новоназначеният председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Съюзът на съдиите изпрати открито писмо до Европейската комисия и Висшия съдебен съвет, в което определя Пенгезов като магистрат със съмнителна репутация, а изборът му като пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС.

Пенгезов смята, че е настъпил нечии интереси и няма да се оттегли от поста. Веселин Пенгезов съобщи още, че ще направи ревизия на работата на Апелативния съд, в която, по първаначални данни, има драстични нарушения.

Ето какво каза още Пенгезов пред Дарик:

Това не е дело на Съюза на съдиите. Това е дело на 2-3 човека, които генерират конфликти и скандали, които рефлектират върху институции и след това институциите отговарят, а Съюзът на съдиите си прави пас.

Тези 2-3 човека какви са - колеги съдии или политици?

Не са политици.

Колеги?

Да, те са ясни.

Кои са тези хора, които стоят зад тези интриги, както вие казвате?

От управлението на Съюза на съдиите, от ръководството.

Визирате съдия Нели Куцкова?

Вие го казахте.

Това личен конфликт ли е?

Настъпвах явно някой мазол много здраво, засегнах нечии интереси, в това се състои цялата история. Нека да встъпя в длъжност и да видя какво е състоянието в този съд, но не смятам, че този съд е в прекрасно състояние, макар че имах такова впечатление. В този съд не се извършва случайно разпределение на делата, което не е ужас, а безумие. Искам да направя една ревизия на дейността и тогава ще посоча кой какво законосъобразно или незаконосъобразно е вършил.

А сега какво им казвате на Съюза на съдиите в България, които ви призоваха...

Да са живи и здрави, да си вършат работата и да не се занимават с щуротии.

Какво има казвате на призива да не встъпвате в длъжност?

Просто да са живи и здрави.