Любителите астрономи скоро ще могат да откриват звезди, планети и галактики на нощния небосвод благодарение на мобилния си телефон и "Гугъл", съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Таймс".

Всеки ще може да каже какви са различията между Меркурий и Марс, само като насочи камерата на мобилния си телефон към нощното небе и натисне копчето за снимане.

Софтуерът на интернет търсачката може да бъде представен още през тази седмица. Той се нарича "Стар дроид" и използва GPS система, каквато имат повечето нови модели телефони. Технологията ще се сваля безплатно от интернет. Системата за глобално позициониране определя положението на потребителя и го сравнява със съществуващите космически карти. След това технологията автоматично прикрепя регистрационен номер и име към звездите и планетите, които се виждат през визьора. Софтуерът определя също разстоянието на небесния обект до Земята и разположението му в съответното съзвездие.

"Стар дроид" ще дава на ползвателите информация за това, което гледат, и ще вдъхновява ново поколение от любители астрономи, смята Каролин Крофърд от Института по астрономия към Университета на Кеймбридж. БТА