Неотдавна във вестник 24 часа имаше материал, в който са описани случаите с взривената бензиностанция и ресторанта към нея на територията на гр. Ямбол и Грудово, където от възникнал взрив на газова бутилка в кухнята на ресторанта има пострадали граждани и е унищожено значително количество материално имущество.
Във връзка с тези и други инциденти при използването на газово гориво, местната противопожарна служба се връща отново към  въпроса какво трябва и какво не трябва да правим
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН)
Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение от лица над 14-годишна възраст.
Важно правило за ползването им е постоянния онтрол за техническата изправност на съораженията - автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.
Помещенията, в които се използват и съхраняват газови печки и бутилки  задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.
Нaрушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.
С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите и започнете проветряване (!) на помещението. Газът пропан - бутан е по - тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.
В случай на оттечка над допустимата концентрация при минимална мощност на източник на запалване може да се се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници - запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електрическия ток.
Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.
Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газстанции с изградени пълначни пунктове се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане, като за целта на самата бутилка се поставя стикер!!!
Периодично трябва от оторизираните за това органи да се подлагат на проверка по специална методика за откриване на скрити дефекти.
Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост!!!
Всички профилактики, които трябва да бъдат извършвани, задължително са посочени в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.
Местната противопожарна служба предупреждава, че е абсолютно забранено пълненето с газ пропан – бутан на всякакви видове бутилки за газ на територията на община Етрополе, поради факта, че няма изградени специални пълначни пунктове за целта. Гражданите могат да подменяват празните си 25 литрови бутилки за газ с напълнени такива  в Бензиностанции “Петрол” АД и Комплекс “Оазис”, намиращи се на територията на гр. Етрополе!!!
Обръщаме особено внимание на гражданите и собствениците на газостанции на територията на Община Етрополе, че във връзка със организацията и изпълнението на всички мероприятия, касаещи пожарната безопасност в общината, служителите на Районно управление за “Пожарна безопасност и спасяване” - гр. Етрополе ще следят най-стриктно за спазване на нормативните изисквания за ПБ и ще упражняват строг контрол, като при констатиране на каквито и да било нарушения ще  прилагат незабавно  всички законоустановени мерки!
Материалът ни е изпратен от Местната противопожарна служба и го публикуваме без изменение.