Ботевград стана част от пилотния проект на Лидл България за поставяне на автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове. В магазина на бул. „Цар Освободител“ № 33А в града вече има автомат, в който клиентите да връщат празните пластмасови опаковки.


Разширяването на пилотния проект на Lidl включва нови 10 магазина, като така общият брой на Lidl магазини с автомати е 20, в 14 града в страната. Освен Ботевград новите градове в проекта на веригата са Стара Загора, Перник, Карлово и Шумен. Увеличава се и броят на магазините, оборудвани с автомати в София – с нови четири, и във Варна – с още един. В 18 от магазините машините вече работят, а останалите две ще бъдат поставени в новостроящи се магазини на веригата в София, които предстои да бъдат открити в началото на следващата година.


„Само за осем месеца в 10 наши магазина събрахме над 11 милиона опаковки и предадохме 150 тона материал за рециклиране и суровина за бутилиращата индустрия в България и влагане в нови бутилки. Вярваме, че зад този потребителски интерес стои личната мотивация на потребителите за по-чиста природа и готовността за намиране на трайно и устойчиво решение на проблема с пластмасовите отпадъци. Окуражени сме от това отношение на хората. Опитът от тези пилотни проекти е безценен по общия ни път с всички заинтересовани страни, включително с Министерство на околната среда и водите, към въвеждане на национална депозитна система по приемлив начин за всички участници в този процес“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.


От бутилка в бутилка


Вече са в продажба и първите бутилки, изработени с 30% рециклиран материал, добит от бутилките, върнати в магазините на веригата. Продуктът е изворна вода 1.5l под собствената марка  Saguaro. Taka Lidl реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“. Той гарантира връщането на ценния материал обратно в хранителната промишленост и конкретно в бутилиращата индустрия, каквато е целта на всички заинтересовани страни за бъдещата депозитна система. В следващите месеци ще бъдат пуснати в продажба и други продукти в бутилки с 30% рециклирано съдържание. 


За по-добро бъдеще 


Едновременно с разширяване на пилотния си проект Лидл България стартира и партньорство с фондация „Капачки за бъдеще“. Към момента във всичките 18 магазина с автомати за обратно приемане на бутилки и кенове са поставени специални контейнери за капачки, брандирани с логото на инициативата. 


“Съвсем скоро такива ще бъдат разположени във всички магазини на Lidl в България и по този начин вярваме, че ще улесним допълнително онези много потребители, които подкрепят „Капачки за бъдеще“. По всяко време в рамките на работните часове на нашите магазини клиентите ще могат да оставят събраните капачки на обособените места, без да е необходимо да пазаруват. Цялата логистика до предаване на рециклатор в полза на кампанията ще бъде ангажимент на Lidl“, поясни Милена Драгийска.  


„Благодарение на партньорството с Lidl, ще можем да събираме много повече капачки. А капачките са само началото и само една от дейностите, с които помагаме. Силно вярвам, че едно здраво общество се гради основно от доброволците и целта ни е с времето да вдъхновим все повече българи да доброволстват и да допринасят средата, в който всички живеем, да става по-добра.“, каза Лазар Радков, учредител на фондация „Капачки за бъдеще“.