Вариант 1 се падна на втората задължителна матура по предмет по избор, която започна в 8 часа тази сутрин. 79 517 зрелостници се явиха на изпита, който продължи четири астрономически часа.

Просветният министър Даниел Вълчев, а не журналист, както на първата матура в неделя, изтегли изпитния вариант: „Пак късмет! Вариант 1".

Вариантът бе изтеглен от два възможни. Паролата, която отваря тестовете по всички 13 предмета, е Ne_se-Pred@vai. Най-много ученици избраха да се явят на матура по География и икономика - 35 763, което е близо половината от всички абитуриенти.

Тестът по география затрудни зрелостниците: „Нищо не знаехме и налучквахме отговорите и си излязохме. Единият въпрос беше да изброиш 10 гари оттук до Варна, имаше и да изброиш по-големи 10 града в Азия. Никой не знаеше и писахме неща горе-долу, ако уцелим. На изпит по география се явих, защото приятелите ми казаха, че е по-лесно. Обаче не е."

Най-малко зрелостници са избрали матура по италиански език.

Министър Вълчев напомни, че всички тестове и верните отговори ще бъдат качени на сайта на просветното министерство. Има готовност, ако той блокира, и за стартиране на резервен сайт.

Няколко опита за преписване са засекли квесторите по време на днешната втора задължителна матура. Писмените работи на ученици от София, Разград, Шумен и Велико Търново са анулирани. По предварителни данни трябваше да се явят 79 521 абитуриенти, но в изпитните зали са влезли 75 189 зрелостници.

Оценките ще са ясни до 12 юни и също ще бъдат публикувани на сайта на министерството. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си. Тази година 35 университета ще признават оценките от матурите за вход.

Мъж на 65 години се яви на матура по биология във Варна. По информация на Министерството на образованието и науката, мъжът се е явил на днешния изпит тъй като искал да кандидатства във ВУЗ, а нямал оценка в дипломата си по биология.