Пряка държавна финансова подкрепа за туризма не бива да има, категоричен е д-р на и. н. Йордан Йорданов, национален консултант по здравен, спа и уелнес туризъм.

Неподготвени мениджъри направиха хотели и спа центрове из цялата страна и сега се чудят защо са празни.

Не искам да плащам за техните грешки, категоричен е Йорданов в интервю за утрешния брой на седмичника „Икономически живот".

Който може, работи тихо и знае какво е маркетинг и инвестиция в реклама, докато тарикатите чакат държавата да им подготви студенти и колежани, на които плащат по 300-400 лв. заплата и после се чудят защо кадрите им напускат, коментира Йордан Йорданов.

По думите му момчетата и момичетата, които обучава, често твърдят, че държавата е превърнала туризма в проститутка.
Все по-трудно е да им внуша уважение към бранша, да доказвам, че това е достойна професия за хора, които обичат другите хора, изтъква още Йорданов.

Той подчертава, че като данъкоплатец е против парите му да отиват за реклама на собственици или общности, които на свой риск са инвестирали в безперспективен бизнес на морето или в планините, заявява той.

При условие, че около 75% от туризма са в сивия сектор, са наглеци тия, които не казват колко пари внасят в бюджета за социално и здравно осигуряване, за образование, обяснява експертът.

По думите му държавата няма визия за изход от ситуацията в състоянието на криза.

Туризмът е индустрията на свободното време и хората винаги ще търсят как да почиват и да релаксират. Кризата е нещо преходно.
Има сериозно засегнати отрасли, но една държава трябва да има визия за изход от ситуацията, да знае какви са икономическите приоритети, подчертава Йорданов.

Според него кризата ще удари неграмотно инвестираните обекти - ресурсна база, парцелирана между фирми, политически формации, местни феодали.

Потребителите с дебели портфейли са добре информирани хора и бързо се разочароват, щом не срещнат добри специалисти.
Те бързо разконспирират структурите менте и се доверяват само на професионалисти, убеден е Йордан Йорданов.