Тихо падат глави на полицейски шефове в големите градове, съобщават кореспонденти на "Труд".

На мястото на свалените началници на областни дирекции, районни управления, охранителни и криминални сектори се издигат други. Кюстендил, Враца, Монтана, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Търново, Русе, Бургас и другаде кадровата гилотина тихомълком се спуска и вдига, пише всекидневникът.

Посечените с нея си мълчат най-често от страх да не се разминат с полагаемите им се при пенсиониране 20 заплати. Да, повечето от топ ченгетата биват принуждавани да подават молби за заслужен отдих, тъй като са натрупали за това нужния по закон 25-годишен трудов стаж. Повечето от тях са в разцвета на професионалните си възможности - на възраст от 46 до 55 години. Сред тях има истински легенди в бранша - като например Царят на разкритите подкупи в Русе.

1700 служители са пенсионирани, освободени и напуснали МВР от началото на годината, признава вътрешният министър Михаил Миков. Той премълчава, че значителна част от доброзорно разделилите се с работните си места не са редови, а ръководни кадри по места. Общо 8000 са служителите, които са навършили години за пенсиониране, добавя Михов и уточнява, че пенсионирането не е “масово”, а “в зависимост от качествата”. Неговото уточнение предизвиква ужас и униние сред униформени и цивилни.

“Който е ГЕРБ-аджия, да му мисли, бил-не бил и на 50 години, изхвърлят го на улицата” - коментира доайен на дежурната част в южен град. От ръководството на МВР обясняват, че насилственото изпращане на полицейски началници по почивните станции е един от начините на другите да се вдигнат заплатите. Обяснението не звучи логично, като се има предвид, че бюджетът на министерството се опразва с многкратното изплащане на 20-те заплати. Близостта на задаващите се парламентарни избори подсказва друга версия за причината, по която Миков настоява да се изяви в края на мандата си като кадровик.

БСП държи, преди да се прости с властта, да сложи свои хора на ключови места в органите- така смятат и понижените, и повишените при рокадите. Последните се опасяват не без основание, че новите управляващи ще ги извадят от шефските кабинети, че едва ли ще пребивават в тях повече от 5-6 месеца. Затова те от своя страна бързат да се осигурят със свои хора по-надолу по йерархията. В хаоса на предизборната полицейска въртележка от Центъра за изследване на демокрацията предвещават бум на бандитизма през есента. Бог да ни пази вместо силите на реда, заключава изданието.