Към момента има над десет разследвания срещу организираната престъпност с участие на служители под прикритие. Това каза директорът на Главна дирекция "Криминална полиция" Калин Георгиев на брифинг в МВР за старта на проекта "Повишаване на капацитета на МВР в България в борбата с организираната престъпност".
   
Георгиев посочи, че с този проект е убеден, че с помощта на Германия българските служители под прикритие ще могат да се превърнат не само в мощно средство за събиране на информация, но и в мощно средство, което да бъде използвано в наказателния процес.
   
Той посочи, че с този проект ще се даде възможност на българската полиция и разследването да приеме предизвикателствата, отправени от членството ни в Европейския съюз, и българската криминална полиция да се превърне в желан партньор за страните от Европейския съюз.
   
По думите на Георгиев, в България не може да се говори за организирана престъпност, тип "мафиотски структури", а има четири или пет основни картела. Проектът "Повишаване капацитета на МВР в България в борбата с организираната престъпност" е на стойност един милион евро. Той ще се реализира по предходния финансов инструмент, съвместно с Министерството на вътрешните работи и на провинция Баден-Вюртемберг/Германия/.
   
Изпълнител на проекта е дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция", съобщава БТА.
   
Целта, която изпълнителите си поставят, е да се укрепи административният капацитет на министерството, чрез обучение и инвестиции за нуждите на отдела за разследване под прикритие в дирекцията.