За 26-та поредна година в Ботевград се провежда празник на духовите оркестри, посветен на творчеството на Дико Илиев. Организатори на традиционната проява са община Ботевград и читалище “Христо Ботев”.

Събитието започна с дефилир на духовите оркестри от Кюстендил, Ловеч, Плевен и Ботевград. В центъра на града музикантите бяха приветствани от зам. кмета на общината Цанко Цанов. Той откри празника и пожела успешно представяне на участниците.

Слово произнесе диригентът на ботевградския духов оркестър Иванка Савова. Тя припомни накратко творческия път на Дико Илиев и историята на първия български духов оркестър, създаден преди 130 години. След това под нейно диригентство бяха изпълнени “Сливенци при Драва” и “Дунавско хоро”.

По време на официалното откриване се случи инцидент. Една от мажоретките колабира. Първа помощ на момичето оказаха служители от общината и граждани от публиката. За щастие мажоретката бързо се изправи на крака, но не продължи участието си в програмата. Вероятната причина за инцидента е голямата горещина.

Празникът продължава с индивидуални изпълнения на духовите оркестри.