С празнично шествие, което тръгна от НДК и достигна до Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" в столицата, се отбелязва 24 май Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Пред библиотеката са се събрали много граждани, бе отслужен и празничен водосвет.

В тържественото си слово министърът на образованието Даниел Вълчев призова образованието и науката да обединят нацията, за да може тя да върви напред. „Знаем, че преди избори думите за единение биха предизвикали усмивка, но досега е имало много избори, които вече никой не помни. Всички обаче помнят делото на българските просветители", заяви Вълчев. Той допълни, че средствата в образование са най-мъдро инвестираните пари, въпреки, че резултата не идва веднага.

Даниел Вълчев  участва в празничното шествие по случай деня на славянската писменост. В него се включиха президентът Георги Първанов, министърът на културата Стефан Данаилов и ръководствата на големите български университети.

Президентът поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Над 1500 ученици уважиха празничното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. Учениците участваха със своите мажоретни състави и духови оркестри. Шествието е предвождано от възпитаници от духовната академия „Св. Иван Рилски". Те носеха иконата на Светите братя Кирил и Методий, а след тях вървяха официалните гости.