На 24 май ние българите честваме най-хубавия ден от годишния си календар. Няма други народи по света, които да са превърнали в празник своето слово.
Дори хора, които са извън сферата на образованието, науката и културата се стичат на организираните през този ден тържества и се поздравяват с празника на Светите братя Кирил и Методий.
От 9:00 часа сутринта започна празничната еуфория в Етрополе.
Малките първокласници чакаха с трепет и вълнение да получат първите си в живота документи за завършен клас. Във всички класни стаи бяха превърнали този момент в „Празник на буквите”.
В 10:30 часа на издигната на централния площад естрада започна празничното тържество.
Заместник-кметът на общината Росица Христова поздрави събралите се граждани с празника, след което обяви наградите за изтъкнати в своята професионална дейност учители. Високото отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката за Светла Вълова-заместник-директор на СОУ „Христо Ясенов” и поздравителните адреси от кмета на Общината инж.Богомил Георгиев за учители от Етрополските училища с високи постижения в своята професионална изява Николай Георгиев за постигнати призови места на негови ученици в национални конкурси по изобразително изкуство, Мария Стоянова от СОУ „Христо Ясенов” за активно участие при разработването на програми за осъществяването на проекти в училището, Таня Петкова, Катя Дочева от Професионалната гимназия за постигнати високи резултати в учебно-възпитателната работа и активна дейност в областта на туризма, Христина Калайджиева за показан висок професионализъм при осъществяването на международна програма „Коменски”, Дамяна Петрова за постигнати високи резултати от ръководения от нея отбор в национални състезания по Гражданска защита, Татяна Спасова за висок професионализъм; Христо Димитров от НЧ „Тодор Пеев” за дългогодишна всеотдайна дейност в областта на културата, Калинка Пешкарова за постигнати високи резултати в танцовото изкуство при представяне на Етрополска община в страната и в чужбина.
С парични награди от по 1000 лева бяха удостоени Театралната трупа „Михаил Пенчев”от НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе и фолклорен ансамбъл „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова.
Не бяха забравени и учителите-пенсионери от общината. За тях в р-нт „Оазис” беше даден празничен коктейл.
Със снимките, които поместваме сме уловили само малка част от днешния празничен ден, който завършва с футболния мач между „Чавдар” Етрополе и „Рилски спортист” Самоков.