Flip minoHD е малка, проста и полезна видеокамера с възможност за заснемане в  HD. Размерите й са 10х5х1.6 см, тежи 100 грама, батерията й издържа до 2 часа работа, идва с вграден 4GB флаш диск, а дисплеят й е 1.5 инча.

За външния вид на камерата има голямо разнообразие от цветове и дизайн, а дори можете да я поръчате с някоя ваша любима снимка.

Flip minoHD е във формата на моноблок, като качеството на пластмасата е на високо ниво, а самото устройство се държи много добре с една ръка. Отпред е разположен обектива, а отдясно е микрофона, който в режим на заснемане свети в червено, както и бутона за изваждане на USB стика. Отляво се намира power бутона и "ушенцето" за връзка.

Зареждането става през USB, като светва бяла LED лампа, а когато е напълно заредено тя изгасва. Камерата има и стандартна дупка за триножник.

На задния панел на Flip minoHD се намират всички бутони, като единственият физически такъв е голямо червено копче, който служи за започвнане/спиране на снимики. Останалите бутони са за приближаване и отделчаване, пускане/спиране, изтриване, и навигационни за ляво и дясно.

Цялата идея на камерата е нейната простота, докато от другите фирми предлагат модели с множество функции и бутони, от които може само да ни заболи глава, Flip minoHD е изключително лесна за ползване. При натискането на червеното копче, записването започва, при повторно натискане спира. Всяко видео се запазва като отделен файл в паметта на устройството.

Екранът дава информация за състоянието на батерията и колко време ви остава за записване. Единствените настройки, които можете да променяте са часът и датата, и дали бутоните да издават звуци.

Малкият LCD дисплей е видим на слънце, а с камерата може да се работи съвсем спокойно с една ръка, въпреки че приближаването/отделечаването са малки странни първоначално, заради тъч технологията.

Недостатъците на Flip minoHD са това, че няма физически бутони, липсва технология тип "anti-shake" и не винаги се справя с бързо движещи се обекти.

Камерата се справя със снимането много по-добре на естествена светлина, отколкото на изкуствена и запазва цветовете доста по-"живи". Другият съвсем малък проблем е настройките на бялото, които са автоматични и не могат да бъдат променяни.

Прехвърлянето на файловете става изключително лесно и просто, а ако нямате подходящ софтуер за по-нататъшна обработка, производителите са включили и диск с програма, която има всичко необходимо, точно както камерата.