Праисторическо светилище, които датира от втората половина на шесто хилядолетие преди Христа, е открито по време на строителни дейности на къмпинг „Градина" край Созопол.

Археолозите са се натъкнали на находката случайно и изучавали района няколко месеци, информира moreto.net.

По време на строителните дейности на комплекс Блек Сий Стар, група археолози, ръководени от специалиста по праистория, Петър Лещаков от Националния археологически институт, се натъкват на останки от праисторическо светилище.
Светилището се простира на площ около десет декара, а дебелината на културния пласт е около един метър.

Те съобщават за откритието си на собственика на парцела, фирма Стар Мил, който е и инвеститор в проекта.

От дружеството се съгласяват да спонсорират разкопките на археолозите.

Обектът е най-ранният открит по Черноморието и един от най-ранните на Балканите. В шахта, с дълбочина близо шест метра, археолозите откриват парчета дърво, което датира от третата четвъртна шестото хилядолетие преди Христа. Според тях  това е най-старото дърво, откривано в България.

Другата изключителна находка е свързана с най-ранните форми на металодобив. Намерени са медни парчета от втората половина на петото хилядолетие преди Христа.

Открити са и три праисторически гроба, които се отнасят към ранната бронзова епоха. Археолозите са на мнение, че това е първият регистриран праисторически некропол по южното ни Черноморие. Той дава ценни сведения за социалната структура и религиозните обреди на населението, обитавало тази територия през трето хилядолетие преди Христа.

В момента, артефактите, открити при разкопките, се съхраняват в созополския музей. Те ще бъдат изучавани поне още две години, уточни Лещаков.

Точната датировка на гробовете ще бъде установена чрез специализирани изследвания от специалиста по балканска праистория д-р Зои Цирцони.