Тази година двойките на матурите ще са много повече заради по-сериозния контрол в училищата. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, на база на частичен анализ на резултатите от изпитите. По думите му, в момента се проверяват сигнали за нарушения или преписване по време на изпитите.

Вълчев обясни още, че оценките от матурите по география и икономика са най - ниски, тъй близо половината ученици са се явили на изпити по тези предмети. По математика резултатите вероятно ще са малко по-лоши от миналата година, добави още той. „Резултатите от изпита по български език и литература са може би с две точки по-ниски от миналогодишните. Двойките, поне засега се биха се движили около 5%", заяви още просветния министър.

Даниел Вълчев обяви началото на инициативата на министерството за осигуряване на безплатен домашен интернет на учителите в средни образователни училища. Проектът е на стойност от около 12 млн. лева за една година, предоставени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Предвижда се 70 000 български учители да получават субсидиране до 15 лева месечно за достъп до световната мрежа, каза още Вълчев.

Според Вълчев, проектът ще може да обхване всички учители в България, които отговарят на изискванията, за да участват в него. За целта, преподавателите трябва да се регистрират в онлайн форма в сайта на инициативата. Първите 20 000 учители ще бъдат одобрени за финансиране още от юни месец, за срок от една година. Останалите ще получат финансиране от септември за срок от девет месеца. Учителите сами ще могат да избират интернет доставчиците. Това каза директорът на IT дирекцията в министерството Орлин Кузов. Изпратили сме информация за този проект на над 300 интернет доставчика в цялата страна, половината вече са откликнали", каза още той.

Образователният министър Даниел Вълчев добави, че към края на годината се планира в проекта да се включат и учители в детски градини.