Автобус "Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слави Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден.

Броят на загиналите нараства, като по последна информация те вече са 16. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали

Жертвите са предимно възрастни хора, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села.

От Националния медицински координационен център потвърдиха, че по последни данни 16 души са загинали.

Други 15 са настанени в болницата в Ямбол. Трима от тях са с леки охлузвания и ще бъдат изписани още днес.
Шофьорът на катастрофиралия автобус също е бил приет в ямболската болница с леки травми.

В здравното заведение ще бъдат оставени хоспитализирани 12 души, като 4-има от тях са с опасност за живота, посочиха от НМКЦ. Те са с черепно-мозъчни травми.

По-леко ранените са предимно с фрактури на крайниците.
Всички пострадали при инцидента край Ямбол са настанени в здравното заведение в града.

От НМКЦ бяха категорични, че спирачките на автобуса са блокирали при слизане надолу по склона, след като вече е оставил пътниците от Дома за стари хора.

По време на инцидента АВТОБУСЪТ Е БИЛ ПРАЗЕН, посочиха от НМКЦ, и уточниха, че машината е прегазила хора, които са се движили по алеята нагоре към върха.

От МВР уточняват, че около 9.15 часа туристическия автобус "Чавдар" е превозвал пътници до храма "Св. Александър невски" за ежегодното честване на Спасовден.

След като пътниците напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол.
На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най - вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии. 

Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 2 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г.

От министерството на транспорта посочиха, че министър Петър Мутафчиев е разпоредил проверка по случая и изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" пътува за мястото на инцидента.
Уточнява се дали автобусът е преминал всички технически прегледи. 

 

Водачът е 61-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол, резултатите от нея ще бъдат готови по-късно. Той има категории "С" и "Е" от 1985 година.

При спасителните работи е пострадал полицаят от РУМВР-Тунджа Митко Димитров, той също е откаран към болница за оказване на медицинска помощ.

Вероятната причина за инцидента е, че спирачките на автобуса са отказали. Пътят е планински със сравнително тясно пътно платно.
Несъобразена скорост и влажна пътна настилка също са допринесли за инцидента.

Болницата в Ямбол е отцепена от полицията. Там са откарани пострадалите при инцидента.
Около здравното заведение в града са се събрали много близки, роднини и приятели на пострадалите, за да разберат повече данни за състоянието им.
Болницата има капацитет да поеме всички пострадали, като има готовност да се търси съдействие от съседни общини.

На мястото на инцидента са полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОДМВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта.

От Националния медицински координационен център потвърдиха информацията.

Парламентът почете с едноминутно мълчание трагедията край Ямбол.