Тристранното споразумение за развитие на баскетбола в Ботевград влезе в сила от днес, 28 май. Следобед то бе подписано от президента на БФБ Михаил Михов, кмета на община Ботевград Георги Георгиев и председателя на УС на БК "Балкан" Иван Гавалюгов.

Тежестта на споразумението бе подчертана още и от присъствието  на всички основни фигури на трите страни. Освен президента Михаил Михов, на срещата в кметския кабинет бяха дошли изпълнителният директор на БФБ Иван Ценов и шефът на Националната баскетболна лига Стефан Станев. Общинското ръководство бе представено още от заместник-кметовете Валентин Ценев и Цанко Цанов и секретаря на общината Цеца Иванова. От страна на БК "Балкан" присъства почти целият управителен съвет на клуба. Всички участници в събитието бяха във видимо добро разположение на духа.

Предварително подготвеният текст на споразумението бе приет без никакви корекции. По предложение на Михаил Михов срокът на споразумението бе удължен от една на две години.

Ще припомним някои от основните моменти в това споразумение. Едно от тях е включването от новия сезон на мъжкия отбор в НБЛ. От клуба гарантираха, че ще осигурят необходимите за тази цел финансови средства. Сто хиляди от тях са от общинския бюджет, които днес суутринта бяха гласувани от общинските съветници  на тяхна редовна сесия по предложение на кмета Георгиев.

 Другият изключително важен пункт е започването на подготовка за строеж на нова спортна зала в Ботевград. Общината трябва да осигури терен и проект за новото съоръжение, а от БФБ ще съдействат при кандидатстване за финансирането на построяването му. "Все още предстоят много разговори и обсъждания както за терена, така и за други важни детайли за построяването на новата зала. Затова засега не мога да се ангажирам с това кога ще започне изграждането й", каза пред репортер на botevgrad.com  кметът Георги Георгиев.