54% от младите българи смятат, че страната върви към по-добро.

Това показват резултатите от представително изследване, проведено от Програмата за развитие на ООН в България и Галъп Интернешънъл сред 1000 български граждани на възраст между 15 и 30 години, съобщи изпълнителният директор на Галъп Интернешънъл Марчела Абрашева.

Почти една година след влизането на България в ЕС 31% от младите считат, че членството ще донесе просперитет главно на хората, които имат висше образование.

Българите между 15 и 30-годишна възраст смятат, че образованието е съставна част от конкурентноспособността на пазара на труда.

Показателно е, че по-голяма част от анкетираните отговарят, че предпочитат да получат образованието си в България – 44%.

23% пък искат да завършат в ЕС и около 10% - в САЩ.

Забелязвал се и нов момент в нагласите на младите българи – да се отделят от родителите си на доста по-ранна възраст - 23-24 години.

Преди 10 години възрастта за окончателна независимост е била 35, дори 40 години.

Тези нагласи за бързо отделяне от родителите имат и по-младите и като цяло 68% от анкетираните считат, че трябва да живеят отделно от родителите си и да бъдат икономически независими.

Наблюдава се и друга нагласа, различна от тази преди 10 години - че едва 8% имат категоричната нагласа да заминат като кандидат-гурбетчии в чужбина, но само 2% смятат, че това трябва да бъде окончателно.

Една трета от младите хора от тази група вече са пътували в чужбина, биха учили там, биха и работили там, но все пак ще се върнат в България.