Президентът Георги Първанов откри паметник на загиналите във войнитеза национално обединение от бившата Омуртагска околия, която днес обхваща общините Омуртаг и Антоново, съобщи БНР.

Във войните от 1912 г. са загинали 763 души от района. Техните имена са изписани върху паметника от черен гранит.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите във войните.

„Радвам се, че отново съм тук, в Омуртаг, където беше моето първо посещение като новоизбран президент, още по времето на първия ми мандат", каза президентът Георги Първанов пред събралите се стотици граждани в центъра на града.

Той припомни, че посещението му в Омуртаг тогава е било знак на уважение към една община, която почита своето минало и чиито граждани са толерантни етнически и социално.

„Днес участвам в тържествен ритуал по откриване на паметник на воините, загинали за освобождението на българската нация. Този паметник е част от десетките събития, които се случиха, част от стремежа на много хора да съхраним и да обновим войнишките паметници в България." - отбеляза Георги Първанов.

Президентът подчерта, че едва ли има друга държава, в която почти всяко населено място да има войнишки паметници.

Той допълни, че преди години хората са отделяли от хляба си, за да изградят паметници на своите войници.

Има много причини за победата на българското оръжие във войните, заяви президентът, като изтъкна значението, както на българската военна стратегия и тактика, така и изключителните военни умения на българските пълководци.

„Но ще сгрешим, ако сведем причините за успеха единствено до това. Има нещо особено важно - Балканската война и всички битки след нея ни дават стотици примери на национална консолидация." - посочи държавният глава.

Той допълни, че участниците във войните са били хора с различна професия, възраст, етнос и вероизповедание, но са имали една обща религия - любовта към Отечеството. По думчите му сега, от дистанцията на времето, може да кажем, че това е една общонационална кауза и няма по-ярък пример от такива паметници на загиналите войници.

По отношение на Омуртаг Георги Първанов заяви, че това е една от относително бедните общини в България, но вече има добри примери за усвояване на средства от европейските фондове.

„Вярвам, че с много инициативност и предприемачество кметът и общинското ръководство ще работят за доброто бъдеще на Омуртаг", каза още държавният глава.

Пред паметника бяха поднесени венци от президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Георги Пирински и премиера Сергей Станишев, Министерството на отбраната, областния управител, кмета на общината.