Не съм отвличал децата си от Полша, заяви в предаването "Пропаганда" на Дарик Тодор Василев, бащата на двете деца от Асеновград, които трябваше да бъдат принудително отведени от майка им в Полша след съдебното решение за попечителство. Бащата на Николета и Павел твърди, че е имал разрешение да пътува с децата си до България. След като момиченцето беше отведено в Полша, министърът на правосъдието Меглена Тачева призова бащата да предаде и другото дете, за да бъде изпълнено съдебното решение. Според министър Тачева бащата го грози затвор до три години или глоба до пет хиляди лева.

В ефира на Дарик Тодор обясни, че живеел с Барбара от 1999 година, а проблемите й с алкохола са започнали през 2003-та. По думите му, в началото тя е била добра майка, но до момента, в който започнала да пие. Тодор разказа как, докато са живеели в семейното им жилище в Полша, постоянно я намирал да пие. Той сподели още, че когато се е връщал от работа, я заварвал заспала, а Николета и Павел са играели около нея, а след като се събуждала, започвала да им крещи. Според него тя се е лекувала, имало е и периоди, в които семейството е водело нормален живот. Василев обясни, че Барбара е работила за кратко и в Палма де Майорка, за да може през този период да се адаптира, тъй като никога не е работила, а само е гледала децата си. Именно след този период и завръщането й от там, Василев е подал сигнал в полицията и е потърсил съдействие.

Бащата на Никоета и Павел твърди, че преди да изведе децата от Полша, е получил декларация от Барбара, подписана в Българското консулство във Варшава. Документът е бил написан на български език и самата Барбара го е подписала. Ето какво каза още той: "Лично с нея се явихме в българското посолство във Варшава през 2007 година, при г-н Бойчо Гюров, който тогава беше консул на България. Тя подписа декларацията за разрешаване на пътуване на децата Николета и Павел до България и обратно с баща им. Документът е без срок, в момента е при адвокатите ми и аз мога да го представя по всяко време. Мен никой не ме чу в българския съд, никой не помисли защо един баща си е дошъл с двете деца в България, никой не се замисли. България допусна две дечица, българчета, да отида в Полша".

"Аз исках да предам децата, но исках да стане по цивилизован начин, но ме беше страх, че ще се случи точно такова нещо. Затова го направих това нещо на двора", уточни той.

Запитан дали в момента иска да предаде Павел, Тодор отговори: "Кажете ми кой родител иска да съсипе психиката на едно дете. Аз не знам как всички полски власти по такъв нечовешки начин могат да изпълнят едно съдебно решение. Оказа се, че правото обърка хората, децата. Това ли е Европа - да си правим пак дипломатически изнасяния на хора. Готов съм да си понеса отговорността за случилото се, но това трябва да направят и другите хора и институции, които с действията си допринесоха за потъпкването на правата на децата", заяви още бащата Тодор Василев.

В предаването "Пропаганда" директорът на Дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията за закрила на детето Теодора Иванова съобщи, че следващата седмица ще станат ясни резултати от проверката дали някой от служителите на Агенцията за социално подпомагане е виновен за случилото се с двете деца в Асеновград. Ето какво още каза Теодора Иванова: "Имаме контролни случаи и проверяваме Дирекция "Социално подпомагане", респективно отделът за "Закрила на детето".

Служителите на АСП - Георгиева, Ненова, Вечева, те са били там, имат ли някаква вина за това, което се случи с тези деца?

Не мога да ви кажа, проверката все още не е приключила. Тя ще стане факт в понеделник или вторник и тогава ще оповестим резултатите. Всеки би могъл да има вина, ако аз лично бях там, макар че нямам такава компетенция, може би бих отложила за пореден път предаването на децата. Ако някой е извършил нарушение, при всички случаи той ще бъде наказан. От няколко месеца ние вече имаме санкционни правомощия.

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.

Близо 200 души се събраха на протест пред Полското посолство в защита на асеновградчанина Тодор Василев. В протестно писмо, внесено в Полското посолство, протестиращите искат 8-годишната Николета да бъде върната в страната. До момента са събрани близо 3000 подписа в подкрепа на каузата, а петиция в интернет са подкрепили близо 6000 човека.

Протестиращите заявиха, че са възмутени от действията на полицията и социалните работници при отвеждането на Николета от баща й преди дни в Асеновград.

Искам да бъде прекратено изпълнението на съдебното решение, каза Тодор Василев пред събралото се множество. Той иска още нов прозрачен и европейски процес, с което да бъде позволено детето да се върне в България.
   
Макар да бил поканен от министъра на правосъдието Миглена Тачева на среща, Тодор Василев не успял да пристигне в София толкова бързо. Той твърди, че има съгласието на съпругата си да изведе децата от Полша преди време, като този документ обаче той не показа по време на протеста.

Потресаващата семейна драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.