"За семействата на загиналите от пожара във влака София-Кардам ще има обезщетения в размера на тези, които бяха осигурени от държавата след инцидента с катастрофата край град Бяла".

Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев преди извънредното заседание на кабинета.

На въпрос дали нови оставката в джоба си, министърът отговори, че всеки трябва да поема своята отговорност, но в никакъв случай отговорността на другите.

"Винаги съм поемал моята вина, заявил съм и пред премиера", каза Мутафчиев и призова да не се създава нереална представа за БДЖ покрай този трагичен случай.

Припомняме, че правителството отпусна по 10 000 лева на загиналите от катастрофата край Бяла на 7 декември 2006 г., при която загинаха 18 души.

Четири основни версии се разследват за пожара във влака София-Кардам, заяви наблюдаващият прокурор по делото Валери Мирчев.

"До момента нито една възможна версия не е изключена. Инцидентът може да е възникнал в следствие на умисъл, на неумишлени действия на пътници, на недостатъчно премерени действия на персонала или на повреда в електрическата инсталация, посочи Мирчев.

"Иззето е техническото устройство, записващо движението на влака, извършени са експертизи на електрическата инсталация на композицията", добави прокурорът.

Прокуратурата е изискала да бъдат разпитани всички лица, които са били във влака, както и служителите на пожарната и полицията, поели случая в момента на потушаване на огъня.

"Възложена е проверка кога е правен технически преглед на вагоните, от кого и как", допълни Мирчев.

Затова разследващият екип е разширен с още двама дознатели. Всички девет жертви са разпознати, като идентификацията им е била изключително трудна, заради обгорелите до неузнаваемост трупове.

"Съдебно-медицинските експертизи, по които се работи, са осем, взети са нужните проби от телата на жертвите и от техните роднини. Очаква се близките на последните три жени, които днес бяха разпознати, да дойдат, за да получат тленните останки", допълни Мирчев.