На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.
Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер както и в други държави. И след промяната на политическата система празникът е съхранен. Счита се, че той е възникнал през 1925 г. в Женева, Швейцария. През периода на комунистически режими в тези страни празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Погрешно обаче е схващането, че комунистическата идеология има нещо общо с Деня на детето. Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.

От днес До 15 юни КАТ "Пътна полиция" започва провеждането на традиционната акция "Ваканция - да пазим живота на децата на пътя". Целта на кампанията е ограничаване на пътно-транспортните произшествия с деца. По време на акцията и през цялата ваканция органите на реда ще извършват превантивен контрол на местата с повишена опасност на катастрофи.

На 1 юни водачите трябва да шофират на къси светлини.