Първият случай на човешки грипен вирус от типа А(H1N1), известен като свински грип, бе регистриран у нас. Носителят му е 21-годишният български студент Иван Димитров, завърнал се от САЩ на 27 май, с полет от Ню Йорк през Амстердам. Младежът е настанен на лечение в инфекциозното отделение на Многопрофилната болница във Велико Търново, съобщи директорът й д-р Даниел Илиев.

Иван Димитров е от Павликени. Два дни след като се прибрал със самолет в България той се почувствал неразположен и потърсил помощ при личния си лекар, който го е изпратил в болницата. Диагнозата му, че е носител на грипния вирус от типа А(H1N1) e потвърдена в София. Според лекарите той е в добро общо състояние. Няма увреждания на централната нервна система. Оплакванията му са единствено от главоболие. Назначено му е лечение с антивирусни препарати и е поставен в пълна изолация.

Главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев заяви пред Дарик, че всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на вируса са предприети. Контактните с болния са изследвани, няма опасност за здравословното им състояние. Тенев разказа за случая:

Симптомите са като при обикновен грип, потърсил е лекарска помощ и там, като са разбрали откъде идва, уведомили РИОКОЗ, приет е в инфекциозното отделение на съответния град, където се е лекувал. В неделя е доведен в София, изследвал се е и разбрахме, че това е първият случай на заразен с новия вирусен щам. Важното е, че е добре, леко кара заболяването, така че ще оздравее.

Как се лекува?

Лекува се с антивирусен препарат тамифлу. Хората, с които е имал контакт, са издирени. Те са четирима, на тях също ще издадем проби. Те са предупредени, ако почувстват неразположение, вдигнат температура, веднага да потърсят лекар.

Тоест няма опасност от по-мащабно разпространение на вируса?

Следим ги. Тези, които ходят на работа, са спрени. Стоят си вкъщи, за да видим, дали и те няма да развият клиника. Да няма и други контактни, които евентуално да се заразят.