Великобритания и други европейски страни (сред които и България) са продавали оръжия на стойност милиони британски лири на правителството в Шри Ланка през последните три години на гражданска война, разкри вестник „Таймс".

Словакия е предоставила 10 000 ракети, а България е продала автомати и боеприпаси на стойност 1, 75 млн. лири, според документи на ЕС и официални представители.

Одобряването на продажбите повдига въпроса дали оръжия от ЕС са били използвани през последните пет месеца на боевете срещу Тамилските тигри в Шри Ланка, когато са убити 20 хил. цивилни, според данни на ООН.

Изданието информира, че продажбите са одобрени в момент когато ЕС призоваваше за мирни преговори, обявявайки, че те не одобряват военните действия.

Продажбите са направени и въпреки етичния кодекс на ЕС от 1998 година, който ограничава доставките на страни с вътрешни конфликти и слабо зачитане на човешките права.

Само Словакия е потвърдила за сделката.

Страната твърди, че сделката с ракетите е била оправдана защото не е имало оръжейно ембарго на ООН, островът е имал право да се защитава, а Тамилските тигри са обявени за терористична организация.