Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) ще обяви резултатите от евровота на 10 юни, три дни след изборния ден в неделя, стана ясно на пресконференция на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Говорителят на комисията Александър Александров обясни, че след приключването на изборния ден, всички СИК трябва да съставят протоколите и да предадат изборните книжа в РИК до 24 часа след приключване на изборния ден. РИК от своя страна имат още 48 часа да предадат екземплярите от секционните протоколи в ЦИКЕП, а тя обявява получените гласове и разпределението на мандатите до три дни след изборния ден – т.е. до 10 юни.

До 12 юни ЦИКЕП трябва да обяви имената на избраните членове на Европейски парламент от България и след това решението на ЦИКЕП трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник”. Частични и междинни резултати от СИК, РИК и ЦИКЕП няма да бъдат обявявани до 23.00 часа на 7 юни заради европейска директива на ЕК.
Другият говорител на ЦИКЕП Бисер Троянов обясни, че бюлетините за европейските избори са общо 14 на брой за различните политически формации. Те са бели и се различават по номера на политическата формация, намиращ се в квадратче в горния ляв ъгъл. На бюлетината е изписано и името на партията, коалицията или инициативния комитет за независим кандидат. След името на формацията са изброени до 17 по-малки квадратчета. Срещу всяко от тях са посочени имената на кандидати за евродепутати. Само две от листите са по-къси. Във всяка една от бюлетините в долния си край има символ на ЕС – елемент срещу фалшификация, обясни Троянов. Когато избирателят влезе в секцията първо му се връчва плик, който няма да стои в тъмната стаичка. Бюлетините обаче ще са в кабината за гласуване. Както и на предишните европейски избори през 2007 г., така и на тези в неделя избирателите ще могат да гласуват преференциално. Поставянето на знак срещу предпочитания кандидат за евродепутат от листата може да става само един път върху бюлетината. Отбелязването трябва да става обаче със знаци, които да не разкриват тайната на вота, позволени са кръстче, хиксче или чавка. Ако избирателят не реши да използва преференцията, това означава, че се брой вотът само за партията, коалицията или независимия кандидат.

Ако избирателят е поставил повече от една преференция, бюлетината се приема за действителна, но не се зачита преференцията.
За недействителни се считат бюлетините с: когато в един плик са поставени повече от една бюлетина за различни кандидатски листи; когато има празен плик; когато в плика има бюлетина, която не е по образец. Ако бюлетината е с някакво разминаване в графично съдържание, дължащи се на отпечатването, тя се приема за действителна. На бюлетината не трябва да има написани думи, знаци или числа, разкриващи самоличността на избирателя.