Футболният отбор на "Балкан" постига най-голямата си победа в първенството на Западната Б група, като в предпоследния кръг разсипа гостуващия "Рилски спортист" с 5-0. Заради изборите за евродепутати целият кръг бе изместен за днес - понеделник, 8 юни.

"Балкнци" нанесоха зашеметяващия си удар в началото на мача, когато за две минути успяха да поведах с 2-0. В 16-та мин. капитанът Иван Редовски забоде топата в мрежата на вратаря Михайлов, като това бе девето попадение на голмайстора на Балкан този сезон. Сто секунди по-късно Димитър Кръстев удвои с добър удар.

Домакините продължиха да натискат и създадоха няколко меллета пред вратата на самоковци, като при едно от тях Йонко Пейков покачи на 3-0.  След този трети гол гостите замениха вратаря Михайлов с Яначков, но до края на полувремето и той пусна гол. В 43-та мин.  Кръстьо Иванов с отмерен удар доведе резултата до 4-0.

И през второто полувреме оранжевите от Самоков показваха с играта си, че сезонът за тях отдавна е приключил. В поледния кръг тази събота те печелят служебно срещу извадения през зимната пауза Спартак Плевен. Все пак на два пъти имаха положения за отбелязване на гол, но им липсваше точност. От изработените дузина опасности пред Яначков домакините съумяха да оползотворят само едно, когато в 76-та мин. Димитър Кръстев оформи крайното 5-0.

Това е първа победа на Балкан над Рилски спортист в последните десет години.

 Преди този кръг Балкан и Рилски спортист деляха 5-6 място с равен брой точки - по 46. В последния кръг зелените, дори да загубят гостуването си в Етрополе, ще изпреварят самоковци в крайното класиране заради изразителната победа в Ботевград. А при победа в събота могат да изместят и Етрополе от четвъртото място. Това обаче не може да бъде интрига. Най-голямата енигма - кой ще заеме второто място, даващо право на бараж с Нафтекс за влизане в А група, - Спортист Своге или Пирин Банско, остана и за посления кръг.

Ето всички резултати от днешния 29 кръг на Западната Б група:

Спортист Своге - Чавдар Етрополе 4-1

Чавдар Бяла Слатина - Монтана    2-3

Пирин Банско - Етър 1924            2-0

Пирин ГД - Белите орли                0-1

Ком-Миньор - Ботев Криводол       2-2

Марек - Видима-Раковски             1-2