Проектът "Шанс за реализация на младежи в България" цели предоставяне на обучение по информационни и комуникационни технологии за повишаване на компютърната грамотност, която се явява задължително условие за професионална реализация, както и чуждоезиково обучение.

Неговото предназначение е повишаване на конкурентноспособността и пригодността за заетост на младежите до 29-годишна възраст чрез представяне на обучения и създаване на условия за устойчива заетост.

Обученията на младежите по конкретен чужд език се определят, в съответствие с търсенето на пазара на труда и заявените от тях желания.
Обучаващата институции извършва входящ тест за определяне нивото на езиковите познания на всеки младеж. Съобразно показаната степен на знания, се сформират съответни групи от младежи, регистрирани в дирекция "Бюро по труда" на територията на всяка целева област.
Чуждоезиковото обучение започва от първо или второ ниво, като продължителността му е до трето ниво. Всеки обучаем ще достигне езикови познания и компетенции на ниво В1 по правилата на Единната Европейска квалификационна рамка. Когато обучаемите лица имат придобито ниво В1 или по-високо, минималната продължителност на обучението им е едно ниво по-високо.
За всяко завършено ниво на чуждоезиково обучение се издава съответен документ или сертификат за всеки обучаем.

Обучение по Информационни и комуникационни технологии /ИКТ/:
Обучението по ИКТ се предоставя на безработни младежи, които не притежават необходимите знания или се нуждаят от усъвършенстване на тези компетенции, с оглед посрещане на предизвикателствата на променящите се изисквания на пазара на труда.
Обучението по ИКТ включва задължителни елементи, като придобиване на умения за работа с текстообработващи програми, електронни таблици, електронни презентации, интернет и електронна поща. Също така, на базата на резултатите от изследванията може да се включи обучение за придобиване на знания и умения за работа със специфични програмни продукти.
След завършване на обучението се издава документ или сертификат за всеки обучаем.

Желаещите да участват в проекта е необходимо да заявят това чрез Заявление по образец, което се получава и подава лично в Дирекцията и нейните филиали.

За повече информация се обръщайте към Дирекция "Бюро по труда" - Ботевград и нейните филиали в Етрополе и Правец.