От името на община Ботевград кметът Иван Гавалюгов поднесе венец и се поклони пред паметника на патрона на нашия град. Традиционното факелно шествие, символизиращо неугасващия стремеж и борбата на народа ни за свобода, тръгна от паметника на Христо Ботев и се отправи към паметника на Свободата, където се състоя втората част от тържествената програма, посветена на Националния празник на България.


Кметът Иван Гавалюгов произнесе поздравително слово, в което призова да не преставаме да се гордеем, че сме българи, да вярваме повече в собствените си способности и възможности, защото сме изключително надарен народ. Той се обърна и към младите хора на площада, подчертавайки, че в тях е нашата надежда и вяра за по-добро бъдеще на нашата красива България.  


“Много народи днес преживяват трудни времена, изпитват редица неволи и несгоди от природен характер, от военни действия и други катаклизми. Събития, които наистина карат някои народи да страдат. Ние нямаме никаква причина, като се замислим, да бъдем неудовлетворени“, каза още в словото си кметът Гавалюгов. След като цитира част от химна на България, той заяви: “В химна на нашата страна се съдържа сентенцията за всичко красиво, което е около нас. Просто трябва да го прозрем и да му се радваме. Бъдете горди, бъдете щастливи, бъдете позитивни, действайте градивно, за да пребъде нашата красива единствена и незаменима родна България!“. 


В чест на героите звучаха родолюбиви стихове и песни. Изречени бяха слова в прослава на техния подвиг и на делата им.


“Прекланяме се пред нашите герои – тези, които подготвиха въстанията, тези, които организираха народа, тези които участваха в Руско-турската освободителна война, сражаваха се и оцеляха и тези, които дадоха живота си в името на каузата.“.


“Над  15 000 смели българи – мъже и жени, без подготовка, екипировка и оръжие, но със сърце, отдадено на род и родина, и над 200 000 съюзници от Русия, Румъния, Финландия, Сърбия и Черна гора. Признателни сме и славим Вашата воля, Вашето дело, Вашето име!“


С поднасяне на цветя пред паметника ботевградчани изразиха своята признателност към саможертвата на загиналите за свободата на България. По традиция честването на Националния празник завърши със заря.