Google Inc („Гугъл”) се приближава към целта да създаде възобновяем източник на енергия, по-евтин от въглищата, съобщи Бил Уейл, "зеленият цар" на компанията, който ръководи проекта, цитиран от Ройтерс.

САЩ трябва значително да повишат правителствената подкрепа за изследванията и да поемат много повече рискове, ако искат да превърнат алтернативните източници на енергия в главни такива, заяви Уейл.

Google е известен със своята интернет-търсачка, но през 2007 г. компанията реши да инвестира в компании и да провежда собствени изследвания за възобновяема енергия.

Компанията, която често има странни идеи, представя решението си като филантропска дейност за борба с климатичните промени. Разработката се извършва от екип на корпорацията, чиито акционери ще се облагодетелстват от всички научни пробиви. Уейл заяви, че шансовете за успех са нараснали през изминалата година и съществува реална възможност за създаване на работеща технология до няколко години. "До три години, може да имаме много мегавати електростанции на разположение", казва той за шансовете на компанията, предаде БГНЕС.

Компанията е инвестирала във вятърната и геотермална енергия, но инженерите на Google наблягат на соларната термална енергия, при която концентрирана слънчева светлина нагрява субстанция, използвана за завъртането на турбините. Това е съществена разлика със слънчевите панели, които превръщат слънчевите лъчи директно в електричество. Засега компанията е инвестирала по-малко от 50 милиона долара в подобни проекти.