Intel, най-големият производител на процесори в света, продължава изследванията върху технологии за предаване на електричество по въздуха.
Учени от компанията са открили, че източник на захранване могат да бъдат радиовълните, които пронизват всичко около нас, съобщи mobiledevice.ru.
Пример за подобна възможност е миниатюрна метеосистема, снабдена с неголям LCD екран. Източник на захранване с електричество в случая се явява сигнал от телевизионната кула в Сиатъл, отдалечена от приемника на разстояние 4,1 км.
В момента специалистите на Intel се опитват да получат електроенергия от топлината, излъчвана от тела и различно оборудване, от светлината и от други източници.
Технологиите на Intel биха имали смисъл, когато електричеството, получавано от традиционните източници, поскъпне неколкократно.
Не е изключено в някои страни този песимистичен сценарий за цената на тока да стане скоро реалност.
Използването на екологични продукти, вкл. захранвани от слънчеви батерии, е едно от петте технологични направления, които ще променят живота на хората в най-близка перспектива, според неотдавнашен доклад на IBM.
В няколко европейски града бяха проведени успешни експерименти със слънчеви "дървета". Произведената от тях енергия се оказа достатъчна за осветление през нощта.