Преди няколко дни от True Knowledge пуснаха бета версия на търсачката си говореща "човешки език" - http://trueknowledge.com/ .

От компанията целят да дават точни отговори на въпроси зададени на търсачката, във формата на цяло изречение, вместо на отделни ключови думи. Сегашните търсачки не могат да направят това, те просто изкарват резултати, които отговарят на някакви статистически критерии спрямо зададените думи за търсене.

Друга на пръв поглед подобна услуга е PowerSet - http://powerset.com . PowerSet не само се опитват да отговарят на въпроси, ами и индексират съдържанието в интернет както другите търсачки. От True Knowledge се занимават само с "разбирането на зададения въпрос".

За да отговаря, тя използва данни от структурирани  бази данни, като  CIA Factbook.

Технологията определено може да бъде полезна. Резултатите се намират според значението на въпроса - ако в него има многозначност на потребителя се предоставят няколко отговора според това как е разбран въпроса.

В демонстративното видео търсачката отговаря без проблеми на въпросите:

  • Къде е родена Дженифър Лопез?
  • Омъжена ли е Дженифър Лопез?
  • Колко часа е в "щаба" на Google в момента?

Отговорът е с кратко ДА или НЕ, където може и е дадена допълнителна информация. Също така тя обосновава отговора си на поредица от факти, които също могат да бъдат показани на потребителя. Отговора на 3тия примерен въпрос се базира на поредица от над 10 факта, които търсачката е използвала за да стигне до него.

Ако търсачката "не знае" нещо, потребителят може да и даде "отговор" и източник за потвърждение. Всеки може да се запише и да изпробва бетата от сайта на търсачката.