Eдва ли в близките дни има някой, който да не обсъжда новия iPhone; дългото чакане обаче приключи - на Apple WWDC 2009 освен новите модели MacBook и новия OS X Snow Leopard бе официално представен наследникът на iPhone 3G. Настъпи краят на спекулациите и предположенията, и вече имаме официална информация от първоизточника. Колкото и неправдоподобно да звучеше предварителната информация, в крайна сметка названието на устройството е iPhone 3GS (3G S), а продажбите му стартират пред седмица.

Надеждите умират последни, но корпусът в крайна сметка пак е изработен от гланцова пластмаса, така че няма да има отърване от пръстови отпечатъци. Резолюцията на камерата очаквано е увеличена от 2 на 3 мегапиксела, налице са вече автофокус и фокусиране чрез докосване на екрана. Отново отсъства каквато и да е светкавица, дори и LED. Поддържа се видеозапис с VGA резолюция при скорост 30 кадъра в секунда.


Информациите за наличие в новия iPhone 3GS на магнитометър (цифров компас) също се оказаха точни. Тази функция активно ще се използва в навигационните приложения и ще позволи на притежателите на телефона да не се изгубят в гори тилилейски. Процесорът наистина е по-бърз, RAM паметта е повече, включена е и поддръжка на HSDPA 7.2 Mbit/s, което допринася за по-бързата работа на много от приложенията – програмата за работа с SMS се стартира 2.1 пъти по-бързо, играта SimCity – 2.4 пъти по-бързо, а страниците на NYTimes.com се зареждат до 2.9 пъти по-бързо върху iPhone 3GS, в сравнение с iPhone 3G.

Телефонът е базиран на новата платформа iPhone OS 3.0, включваща повече от 100 нововъведения. Налице са функции за копиране и прехвърляне на текст, отмяна на последно действие, виртуална QWERTY клавиатура в пейзажна ориентация, поддержка MMS, търсене в календара, бележките и електронната поща, възможност за покупка и наемане на видео директно от iPhone 3GS, родителски контрол върху съдържанието и софтуера и други. Браузърът Safari вече е по-бърз, налице е поддръжка на поточно аудио и видео по HTTP протокол (качеството се настройва автоматично според скоростта на връзката) и автоматично попълване на форми в Интернет (с потребителско име, парола и друга информация).