Децата до четвърти клас няма да повтарят учебната година – това предвиждат приетите от кабинета промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на министъра на образованието - когато ученикът не се справя в малките класове, не означава, че ще отпадне от системата.
Освен това – училищата ще трябва два създават условия за по-голяма грижа на децата, които постъпват в тях, но не са готови за това по различни причини.

Училището, в което детето отива, трябва да поеме по-сериозни ангажименти, не само да констатира, че то не е готово, заяви Вълчев.
С приемането на промените кметовете на общини ще могат да обявяват до три дни за неучебни като съгласуват това с началника на Регионалния инспекторат.
Разпоредбите влизат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник. Това означава, че ще бъдат ефективни от началото на следващата учебна година, посочи министърът.

С Правилника обаче не може да бъде приета новата образователна структура – да се завършва образование след 7 клас, а не след 8-ми. Това е въпрос на закон

Промените в модела на управление на училището също не могат да бъдат приети с правилника. На трето място – не може да бъде въведен родителски отпуск за посещение в училище. Със Закона, който не беше приет, се предвиждаше до 8 часа такъв отпуск. Не може да бъде въведен и принципът „парите следват ученика” в частните училища и детски градини. Новата концепция за Държавните образователни изисквания също няма как да влезе в сила.
Ще бъде отложен въпросът за въвеждане на учителските длъжности – старши учител, младши учител и т.н