През м.май 1919 година в кръчмата на Васил Албатски е положено началото на социалистическото движение в Лопян.
Възпоменателното тържество се проведе в края на май пред бюст-паметника на Никола Михайлов.
Гости на тържеството бяха проф.Владимир Владимиров Топенчаров член на Изпълнителното бюро на ВС на БСП, Лако Кръстев-клет на с.Лопян, кметовете на селата Лъга и Ямна Вельо Велев и Николай Найденов, Цено Керемидски, Николай Дочев, бивши и настоящи стопански и партийни ръководители на селото и общината, Станка Димитрова-председател на ОбС на БСП, членове на ОбС на БСП, партийни секретари от съседните села, наследници на основателите на партийната организация в Лопян.
Тържеството започна с изпълнение на вокалната група към пенсионерския клуб „Ехо” в селото с ръководител Пейо Пеев.
Основният доклад за изминалите години на Лопянската партийна организация на БСП изнесе секретарят на Основната парийна организация Стефан Стоев.
Стойо Томов, Йоло Йончев, Иван Кусев Илиев, Цвятко Убенов, Койчо Вутев Вълов, Цако Недков и Васил Албатски поставят началото на комунистическото движение и учредяват партия в селото. На тази сбирка присъстват от Етрополе Александър Атанасов и Христо Ясенов. За секретар на организацията е избран Стойо Томов. По-късно към тях се присъединяват Начо Марков Вълов и други техни съселяни.
В края на 1928 година в селото се образува Работнически младежки съюз /РМС/ със секретар Начо Марков Вълов. През всичките тези години от създаването до сега партийната организация следва пътя на социалистическото движение в страната и участва във всички мероприятия в защита на населението и в борбата за по-добър и справедлив живот. Организацията се включва и в антифашисткото движение и подпомага активно партизанското движение в района.
След 9 септември 1944 година застава начело на управлението на селото и в подобряване хала на населението след Втората световна война. Селото се обнвява напълно, създава се поминък за населението, в много отрасли селото е на първо място в окръга и дори в страната.
Направеното през години дава основание на днешните потомци на създателите на партията да се гордеят със своите близки и да отбележат по достойнство 90-та годишнина от началото на социалистическото движение в селото.
Приветствие към участниците в тържеството произнесе проф.Владимир Топенчаров.
Бивши и настоящи стопански и партийни ръководители бяха удостоени от ОбС на БСП с юбилеен плакет.
Голям спектакъл изнесе танцовият състав „Балканска младост” към НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе.
За всички участници беше даден обяд.