Ръководството на "Елаците мед" разпространи до медиите в региона своята официална позиция относно новоприетите промени в Закона за подземните богатства. Публикуваме пълния текст на становището без каквито и да е корекции, а коментарите оставяме на Вас! 

Елаците мед - бизнес полза на обществото

Промените в Закона за подземните богатства са в интерес на хората и общините в региона

■ С новия Закон за подземните богатства концесионното възнаграждение за Община Етрополе е увеличено от 10% на 17%.

■ Законодателят справедливо разпределя 30% концесионна такса между пет общини.

■ В момента на "Елаците" работят 769 души от община Етрополе, 34 фирми; регистрирани в  града, са в делови отношения с миннодобивния комплекс.


     Може ли община Етрополе без Рудничен комплекс „Елаците”? Въпросът е риторичен. От 26 години миннодобивното дружество създава заетост в региона, инвестира в различни проекти, свързани с качеството на живот, в опазването на околната среда. В момента на Рудничен комплекс "Елаците" работят 769 души от община Етрополе, а 34 фирми, регистрирани в  града, са в делови отношения с миннодобивния комплекс. Като коректен работодател „Елаците” осигурява на своите работници и служители професионална реализация и достойно възнаграждение. За разлика от други икономически субекти, които се крият в сенчестия бизнес и не плащат данъци и осигуровки, “Елаците-мед”АД  е сред най-големите работодатели и данъкоплатци в България, с напълно прозрачна политика на приходите и разходите. Дружеството работи и ще работи по законите на Р България и това се отнася за всички аспекти на дейността му.


     Последният пример затова е политиката на дружеството за изпълнение на разпоредбите на променения през 2008 г. Закон за подземните богатства (ЗПБ). Определената от ЗПБ част от концесионното възнаграждение за общините в размер на 30 на сто се разпределя от Министъра на икономиката и енергетиката между общините на територията, на които има  производствен процес на „Елаците мед” АД, както следва:

Община Етрополе     –  17 на сто
Община Чавдар         –   5,5 на сто
Община Мирково         –   5 на сто
Община Челопеч         –   1,5 на сто
Община Златица         –   1 на сто

    На практика концесионното възнаграждение за Община Етрополе е увеличено от 10% на 17%, т.е. със 70% в сравнение с миналата и предишни години. Защо? Нека се върнем към миналото.

    На 15.11.1999 г. е сключен Договор за предоставяне на концесия за подземни природни богатства – медно-порфирни златосъдържащи руди, чрез добив от находище „Елаците”. Договорът е сключен в изпълнение на Решение на МС № 594/2.09.1999 г., обнародвано в  ДВ. бр.81/14.09.09 г.
     Съгласно клаузите на договора, Решение № 594 на МС и действуващия тогава Закон за подземните богатства, концесионното възнаграждение се плаща от „Елаците мед” АД изцяло на държавата в лицето на Министерство на промишлеността. Цялата концесионна такса е превеждана в Министерство на промишлеността и никаква част не е заделяна за общините.
     Подземните богатства са изключителна държавна собственост и държавата е била дълги години основен ползвател на събираните концесионни такси и възнаграждения от фирмите извършващи добива им. През 2004 започва работа по въпроса свързан с предоставянето на част от тези плащания и на общините. През 2006 година Народното събрание обсъжда и приема  промяна, като за първи път  промяната в Чл.61, ал.(3)  гласи следното : „Размерът, условията и редът за заплащане на концесионното възнаграждение се определят в концесионния договор. Част от концесионното възнаграждение, но не повече от 30 на сто, определена с решението за предоставяне на концесия, се внася по бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ.”
     На това основание, с протоколно решение от 11.10.2006 г. МС на Р България определя част от дължимото от „Елаците мед” АД годишно концесионно възнаграждение, възлизащо на 10 (десет) на сто, да се внася по бюджета на Община Етрополе и упълномощава министъра на икономиката и енергетиката да подпише Допълнително споразумение към договора за концесия с „Елаците мед” АД, което е извършено  на 05.06.2007 г., като влиза в сила от 1 януари 2007 г.
      Първата сума по него е преведена от Министерство на икономиката и енергетиката на Община Етрополе през август 2007 г.
     Трябва да се знаят три неща:
1. Подземните богатства като изключителна държавна собственост дълги години се наблюдаваха само като граници на находищата. След като държавата отстъпи част от полагащото и се възнаграждение на общините, обективното и справедливо разпредели на отстъпената част от възнаграждението наложи комисиите на Народното събрание и народните представители да  прецизират   понятието „концесионна площ” и обхващането на всичко което е обект на договора за концесията.
2. Концесионното възнаграждение в размер 100% се заплаща от „Елаците мед” АД на Министерство на икономиката и енергетиката.
3. Министерство на икономиката и енергетиката превежда по бюджета на Община Етрополе полагащата се част от концесионното възнаграждение, в случая 10%.
       През 2008 г. в резултат на искания на общини, на чиито територии са разположени други съоръжения от производствения комплекс на мините и кариерите, които търпят негативите от тази дейност и не получават част от концесионното възнаграждение, понеже на тяхна територия не е находището на подземните богатства, законодателят променя Закона за подземните богатства в частта за концесионните площи и в частта за концесионното плащане, с цел справедливо разпределение на концесионното възнаграждение.  Увеличава се размерът, отчисляван за общините, на 30%, и се посочва критерият за разпределянето на тези средства, а именно, процентът от територията на концесионната площ, с който съответната община участва в общата концесионна площ.
Чл. 33 ал.1 от ЗПБ/2008 г.: „Концесия за добив се предоставя за конкретно находище на подземни богатства по чл. 2, ал. 1 с установени запаси и/или ресурси или отделни негови части (участъци)”.
      ал. 3 от ЗПБ/2008 г.: „В концесията за добив на подземни богатства се включва и необходимата налична инфраструктура като принадлежност на концесията”.
Чл. 61 ал.3 от ЗПБ/2008 г.: „Размерът, условията и редът за концесионното плащане се определят в концесионния договор. Част от концесионното плащане в размер на 30 на сто се внася в бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ”.
    ал. 4 от ЗПБ/2008 г.: „Когато концесионната площ е разположена на територията на повече от една община, разпределението на отчисленията от концесионното възнаграждение за общините се прави съобразно пропорционалното разпределение на концесионната площ върху територията на съответната община”.
Видно е, че частта от концесионното възнаграждение за общините е уточнена на 30 на сто, но в концесионната площ е включена и необходимата налична инфраструктура.
Съгласно т.1 от Решение 594/2.09.1999 г. на МС на Р България за предоставяне на концесията на „Елаците мед” АД е посочено, че „Подземните природни богатства – медно-порфирни златосъдържащи руди, са с качества на суровина за производство на меден флотационен концентрат, осигуряващ възможност за получаване на метали – мед, злато и сребро”. Това определя и включването в концесионната площ на всички площи, заети от технологични съоръжения по пътя на рудата до получаването на меден концентрат както са цитирани в посочените по-долу допълнителни разпоредби от Закона за подземните богатства.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.)
§ 1. По смисъла на закона:
2. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "дейности по предоставени разрешения за търсене и/или проучване или по концесии за добив" са всички дейности, свързани с търсенето, проучването, разкриването, подготовката за добив, добива и първичната преработка на полезните изкопаеми, за които е издадено разрешението или концесията и които се извършват в съответствие с условията и реда на разрешението, концесията и съответния договор;
4. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "добив" е цялостният технологичен процес на извличане на твърди, течни и газообразни полезни изкопаеми от земните недра, включително и чрез преобразуване на естественото им състояние;
11. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "мина" е производствена единица (предприятие), включваща един или няколко обекти за добив по открит, подземен или комбиниран способ и съоръжения за първична преработка на подземни богатства;
12. "минен район" е площта на находището, в която е мината, разширена с необходимата територия от технологично естество за нормалното функциониране на мината;
34. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "инфраструктура на находище на подземни богатства" са подходните пътища към находището, разкриващите изработки (шахти и щолни) и други, свързани с дейностите по концесията;
40. (нова - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "съоръжение за минни отпадъци" е всяко пространство, предназначено за събиране или депониране на минни отпадъци в твърда или течна фаза, в разтвор или суспензия за следния период от време:
а) неограничен - за съоръжения от категория "А" ...
46. (нова - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "отпадъци от първичната преработка" са твърдите отпадъци или шламове, които остават след преработката на подземните богатства чрез сепарационни процеси (трошене, смилане, сортиране, флотация и други физико-химични техники), с цел отделяне на полезните компоненти и минерали от общата скална маса;

           На тази основа „Елаците мед” АД в изпълнение на предвиденото в закона, възложи да се изготви План на концесионната площ на дружеството, която беше определена с Решение  № 138/ 5.03.2009 г. в размер на 11 119,5 декара, от която 7037,9 декара е на територията на Община Етрополе. Останалите са: 647,3 декара - на територията на Община Челопеч, 514 декара – на територията на Община Мирково, 2247 декара - на територията на Община Чавдар и 405, 3 декара – на територията на Община Златица. Съобразно това се разпределя и концесионното възнаграждение за общините (Община Етрополе – 17 на сто, Община Чавдар – 5,5 на сто, Община Челопеч – 1,5 на сто, Община Мирково – 5 на сто, Община Златица – 1 на сто.)
Планът на концесионната площ покрива точно и само дейнностите по утвърдената производствена програма утвърдена на «Елаците мед» АД от Министерски съвет през 2006 година  с протоколно решение 622 от 18.08.2006 година.  

Налагат се следните изводи:
       С прилагането на Закона за подземните богатства, който “Елаците мед” АД спазват и ще спазват стриктно, частта от концесионното възнаграждение за Община Етрополе е увеличена от 10%  на 17% т.е. със 70%.
    По този начин законодателят справедливо разпределя тази част от концесионната такса, която е определил за общините.
    Ако не бе направена тази промяна в 2008 г. и през 2009 г. община Етрополе щеше да получава  от държавата само 10% от концесионното възнаграждение.
    За общини като Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица, на територията на които са намират депата за отпадъци от преработката на рудата от „Елаците”, където са насочени и 98% от отпадните води от насипищата на рудник „Елаците”, нямаше да отиват никакви средства.
    Всичко това  дава и отговор на въпроса може ли без „Елаците мед”.  
       Нещо повече, “Елаците мед” АД не прави бизнес само за пари. Наред със създаването на заетост в регионите, на чиито територии работи, то е отговорно във всеки един момент за опазването на природата и здравето и хората. Дружеството винаги е изпълнявало стриктно законодателството на Р България.  Компанията разработва и финансира мероприятия по възстановяване на околната среда съгласно изискванията на Директивата на ЕС за управление на отпадъците от миннодобивната дейност. Предстои пускане на пречиствателна станция за отпадните води и проектиране от специалисти на Mitsubishi на пречиствателен комплекс по най съвременни технологии за пълно очистване на замърсените води изтичащи към гр.Етрополе. Разработват се проекти за рекултивация на насипищата съобразно най добрите европейски практики в тази област.
           „Елаците мед” АД прави отговорен бизнес по отговорен начин.

От ръководството