TechnologyReview.com съобщава, че Nokia подготвят нов тип мобилен телефон, който може да се зарежда от електромагнитно излъчване. Върху проекта работят специалисти от Nokia Research Centre в Кембридж, като вече е готов първият прототип на такова устройство. За наше голямо съжаление той е твърде далеч от това да бъде завършен и готов за масова употреба.

Смята се, че телефонът ще използва електромагнитни вълни, разпространяващи се практически навсякъде от разнообразни базови станции, предаватели, антени и други подобни. Те ще се преобразуват в електрически сигнал, който ще позволи зареждане на батерията на телефона, без да се налага да търсите контакт и да носите зарядно.

За момента обаче използваната технология е твърде несъвършена и готовият прототип на зареждащ се от електромагнитни вълни телефон за момента е в състояние да приема не повече от 5 mWh излъчване, докато за пълноценно зареждане са необходими поне 50 mWh.

Източникът твърди, че Nokia възнамеряват да пуснат в масово производство такива телефони до 3-4 години, докогато се надяват проблемът с недостатъчното приемане на такива излъчвания от устройството да бъде решен.