Nokia представи модела N97 - най-модерния преносим компютър, съобщиха от компанията.

Телефонът комбинира 3,5-инчов тъч-скрийн дисплей и пълна QWERTY клавиатура. Снабден е с 5-мегапикселова камера с оптика Carl Zeiss, 16:9 резолюция и запис на видео с качество на DVD. Поддържат си е услуги като Share on Ovi за незабавно споделяне на данни през HSDPA и WLAN мрежи.  

Чрез Nokia N97 се въвежда концепцията за т.нар. "социална локация". Благодарение на интегрираните A-GPS сензори и на електронния компас, N97 интуитивно открива къде се намира. Също така улеснява автоматичното обновяване на социалните мрежи чрез информация в реално време, като дава и на одобрен от вас кръг от приятели възможността да ъпдейтнат техния статус и да споделят тяхната "социална локация", и свързаните с нея снимки или видеоклипове.

N97 позволява увеличаване на пространството за съхранение до 48 GB - до 32 GB вградена памет, към които могат да бъдат добавени още 16 GB чрез microSD карта за музика и други мултимедийни файлове. Продължителност на времето за възпроизвеждане на файлове от този тип е до 36 часа.

Очаква се Nokia N97 да бъде пусната в търговската мрежа през първата половина на 2009 г., като цената на устройството ще бъде около 550 евро, без да се отчитат данъчно облагане или промоционални схеми на дистрибутори.