Студенти от американския университет Дюк са разработили програма, която ще позволи въвеждане на текст в мобилния телефон чрез "рисуване" с него във въздуха и последващо автоматично изпращане на съобщението по имейл, например.

PhonePoint Pen може да революционизира взаимодействието на човека с портативната електроника, пише technews.bg. Приложението на екипа от Дюк използва вградения в телефона акселерометър. С негова помощ потребителите могат да въвеждат текст в устройството, рисувайки символите във въздуха, вместо да ги набират на клавиатурата.

Акселерометърът е устройство, което не само следи движението на телефона, но и позволява промяна на режимите на екрана - портрет и пейзаж, в зависимост от положението на хендсета.

Държейки телефона като химикалка, потребителят може да нарисува във въздуха символите на кратко текстово съобщение или да начертае опростена диаграма. Акселерометърът преобразува жестовете в изображения, които могат да се изпращат след това на произволен имейл адрес.

Приложенията на технологията са неограничени. Един потенциален сценарий, например, е студент да заснеме слайд с камерата на телефона и да добави бележка към него за изпращане на познат. Потребителите на микроблогърската услуга Twitter също биха били изключително улеснени от подобна възможност за въвеждане на текст.

На този етап технологията има ограничени възможности. Участниците в разработката признават, че тя може да възприема само прости символи и рисунки. Освен това е необходимо рисунките във въздуха да бъдат колкото се може по-големи, за да ги разпознае програмата, което едва ли е най-удобно за потребителите.

Недостатък на технологията е също така нуждата от пауза след въвеждане на всеки символ. Това изискване забавя значително "писането" с мобилния телефон.

Студентите работят по подобряване на чувствителността на бъдещите модели акселерометри. Техните усилия са съсредоточени и към подобряване на алгоритмите за разпознаване.

Но и при всички настоящи ограничения, технологията се явява забележително постижение. Освен по-добра система за разпознаване на символите, бъдещите версии на програмата ще предложат функция за обратна връзка, както и възможност за рисуване на диаграми.