Между XV и XVIII век гоблените са сред най-скъпите произведения на изкуството, а цената им надхвърля тази на картините. Художници като Рубенс се увличат по тях и допринасят за осъзнаването на тяхната роля в историята на изкуството. 


Гоблените се променят изключително много през годините. Някога те са служили не само за декоративни елементи, но и са изпълнявали и други роли. Тези произведения на декоративното изкуство са служили и като изолация за предпазване от влага и течения във вътрешни пространства. 


През Средновековието кралските особи носят част от своите гоблени със себе си по време на пътуванията си, за да си осигурят повече комфорт и уют. А след битка творенията сменят собствениците си и красят дома на победителя. Понякога те са рязани, за да напаснат на новото жилище, или съединяване  други, когато дължината или ширината им не стигат.


Истинският им художествен потенциал обаче не е разгърнат до началото на XIV век сл. Хр., когато първата вълна на творческо производство на гоблени залива Германия и Швейцария. 


През XIII и XIV Църквата дава съгласието си те да бъдат използвани за илюстриране на библейски истории. Много малко от тях са запазени и до днес. 


А в годините между XV и XVIII век някои бродерии се предлагат на невероятни цени, далеч надвишаващи тези на картините на най-популярните художници. Постепенно нараства осъзнаването, че те са неразделна част от историята на изкуството. За това допринасят и художници като Рубенс, които обичат да свързват името им с тях.


По това време гоблените също така са символ на богатството и високия стандарт на живот. Заможните хора искат да притежават красиви творения в дома си, за да покажат на своите гости, че имат големи финансови възможности. 


С времето производството им става по-усъвършенствано и ефективно, което спомага за тяхната достъпност до хора с по-малки доходи. Те вече имат предимно декоративна функция, а качеството на платовете значително нараства. 


Истинско предизвикателство за развитието на изкуството на гоблените се оказва Френската революция. Тогава много от тях са изгорени. Едва през XIX век името на Уилям Морис се свързва с ударното им завръщане и популяризиране сред различните класи на обществото. 


Днес бродирането се практикува по цял свят. В почти всеки дом има гоблен, лично изработен или поднесен като подарък. За много хора това изкуство е начин да създадат нещо красиво с двете си ръце само с помощта на иглата и конеца. 


Гоблени за шиене ангажират ума ви, така че да забравите за всичко останало. Помага ви да се отпуснете и да релаксирате, като междувременно работите с ръцете си. Удовлетворението от крайния резултат ви кара да се гордеете със себе си и ви прави по-уверени и креативни и в останалите аспекти от живота ви.


Има много причини, поради които можете да изберете шиенето на гоблени за ваше хоби. Ето и някои от тях:


1. Чудесна тренировка за очите


Бродирането ви помага да поддържате зрението си в добро състояние. Можете да погледнете на него като на тренировка за очите си. Единственото условия тук е да шиете на добра светлина и никога когато сте преуморени. 


2. Помага да задържите вниманието си върху едно нещо


Ако имате проблем с концентрацията и търпението, с шиене на гоблен можете да станете по-внимателни и търпеливи. Монотонното движение на иглата и конеца ще отнеме негативните ви емоции и ще ви помогне да увеличите прага си на търпимост. 


3. Обогатява въображението ви


Редовното шиене е добър начин да подобрите изявите си и в други творчески дейности. 


4. Можете да подобрите сръчността си с гоблени за шиене


Ако по принцип не сте особено сръчни, можете да развиете тази ваша страна с бродиране или редене на диамантени гоблени. Сами ще установите, че ръцете и пръстите ви стават по-гъвкави и бързи. А за най-кретивните препоръчваме рисуване по номера.


А да научите децата си да бродират още от ранна възраст е страхотен начин да развиете творческите им умения. Помогнете им да открият чудния свят на ръкоделието.