Поредица от опити за отвличания на деца са направени в пловдивските села Рогош, Скутаре и Маноле през последните два месеца, установи разследване на Дарик радио-Пловдив.

Повод за проверката станаха сигнали от обезпокоени майки от пловдивския жилищен район „Тракия", че в района, както и в споменатите села,  мъж, отговарящ на едно и също описание - с къдрава коса, вероятно перука и брада, е правил опити да отвлича деца.

Ето какво разказа за Дарик 9-годишният Рангел, срещу когото преди по-малко от месец е бил направен опит за похищение:

Стоях на спирката на път за училище. Един човек слезе от автомобила си и ме попита за номера на мама. Аз се отдръпнах от него, при което той ме хвана за раницата, но аз успях да избягам. Наблизо нямаше други хора.

Как изглеждаше човекът?

С къдрава коса, не много висок, с брада.

Опити за отвличания е имало и срещу негова съученичка - Недка, и дете от ромско семейство от селото.

В РПУ-Труд е бил задържан мъж, отговарящ на описанието, но след това е бил освободен, тъй като децата не са го разпознали.

Във връзка с разследването на екипа на Дарик радио-Пловдив, с което бяха запознати служители от сектор БОП,  от пресцентъра на ОДП-Пловдив разпространиха официално съобщение, в което се твърди: „Никъде в тези населени места не се потвърдиха слуховете за мъже с джипове, които са влизали в контакт с деца от училищата в тези села с цел отвличане. Служители от всички подразделение на ОДМВР-Пловдив са провели множество събеседвания и разговори на територията на цялата област с ученици, преподаватели, родители и представители на местната власт с цел на недопускане и предотвратяване на подобни прояви." Според пресцентъра на ОДМВР-Пловдив материалите от извършената проверка са докладвани в Районна прокуратура-Пловдив.