Испания се класира за полуфиналите на Евробаскет 2007, след като размаза Германия с 83:55 в изпълнената до краен предел зала Паласио де Депортес Фелипе II. Германците имаха някаква идея в играта си само в началните минути на срещата, която след едва 2 минути игра бе временно прекратена заради проблеми с един от уредите за 24 секунди в залата.

Веднага след подновяването на мача испанците, окрилени от подкрепата на феновете започнаха наказателната си акция. На моменти преднината на тима на Пепу Ернандес достигаше заплашителните 40 точки, но в крайна сметка Новицки и компания се отърваха с разлика от 38.

Пау Гасол днес нямаше ден и завърши със 7 точки, 5 борби и 3 чадъра. Най-резултатен за червените фурии в срещата бе гардът на Торонто Раптърс Хосе Мануел Калдерон, който се отчете със 17 точки за 21 минути игра. Новото попълнение на Мемфис - Хуан Карлос Наваро игра едва 13 минути, но показа точния си мерник и реализира 12 точки. С 12 остана и младока Руди Фернандес, който бе почти безгрешен при стрелбата - 3/3 за 2 точки и 2/4 от тройката. Пепу Ернандес извъртя целия си състав, като даде шанс и на някои състезатели, които по една или друга причина нямаха много игрово време. Марк Гасол се отблагодари на треньора си с 10 точки, 5 борби и 2 чадъра. Въпреки добрата игра на отбора обаче, старши-треньора на Испания не даде голям шанс на младия любимец на феновете Серхио Родригес, който прекара едва 8 минути на терена.

За Германия както винаги най-добре се представи Дирк Новицки, когото коментаторите на испанския канал La Sexta не спряха да наричат Робин Худ. 213-сантиметровата звезда на Далас завърши мача с 11 точки и 6 борби. Ян-Хендрик Ягла добави 10  и 7 отскочили топки, като те двамата бяха единствените, завършили с двуцифрен точков актив. Немците отново имаха почти 10 борби повече от съперника си, но този път това нямаше особен ефект.

В полуфиналната си среща, домакините ще се изправят срещу победителя от Словения - Гърция, докато сребърните медалисти от 2005 ще стягат куфарите за дома.