Народните представители за 41-то Народно събрание ще избираме с интегрални бюлетини. Те ще са сгънати фабрично и няма да се поставят в пликове. Желанието си ще отбелязваме в квадратчето с номера на предпочитаната партия или коалиция. За разлика от евровота при гласуването за българските депутатите - няма преференциално гласуване и възможност за преподреждане на кандидатските листи.
На 5 юли ще гласуваме с две бюлетини - една за пропорционалните листи и една за мажоритарните кандидати. Ако в бюлетината видите само номер с празно поле отсреща - това означава, че политическата сила няма издигнати кандидати за съответния район.
Александър Александров - говорител на ЦИК: "Срещу този номер, който няма регистрирана листа или мажоритарен кандидат, ще стои по-тясно поле с номера на партията или коалицията и няма да пише нищо в това поле, за да не се бъркат избирателите".
За по-голяма сигурност - черна плътна линия ще минава по дължината на гърба на бюлетината - мястото, където отпред се отбелязват предпочитанията. Също на гърба - има място и за два печата, които ще се поставят преди и след вота.
Българите в чужбина ще гласуват само с една бюлетина с имената на политическите сили, одобрени да се борят за 41-ия парламент.
От ЦИК напомнят, че до 20 юни общинските администрации ще издават удостоверение за гласуване на друго място.