По Вариант 3 пишат седмокласниците, които кандидатстват в елитните гимназии, на днешния изпит по български език и литература. За три часа те трябва да отговорят на 50 въпроса и да напишат преразказа на откъс от романа „Под игото" на Иван Вазов.

Изпитният вариант за теста по български език и литература беше изтеглен в сградата на Министерството на образованието и културата минути преди 9.00 часа от журналист, избран чрез жребий. От просветното министерство обявиха, че изпитните материали, които са записани на дискове, ще се отварят с две пароли.

Първата парола беше обявена в сайта на министерството веднага след изтеглянето на изпитния варират за преразказа, а втората - за теста, ще бъде оповестена в 10.00 часа. "И трите произведения, които бяха подготвени са от „Голямото четене", заяви министърът на образованието Даниел Вълчев. Освен „Под игото" другите варианти бяха „Малкият принц" и „Граф Монте Кристо". Вълчев допълни, че са избрали тези текстове, за да подкрепят инициативата, свързана с четенето. И трите произведения са се класирали съответно на първо, пето и десето място в класацията на „Голямото четене".

Текстът за преразказа ще бъде размножен в училищата и ще бъде прочетен на учениците от учители или от експерт по български език и литература. Той ще запише на дъската и непознатите думи в него, ако има такива.

Седмокласниците ще пишат преразказа върху хартия със специална защита - печати и UV-филтър. Тестът ще бъде разположен на девет страници, като девет от въпосите а отворени, а 41 - затворени. Отговорите ще се отбелязват върху отделен лист. Към него  е прикрепена и идентификационната бланка, която ще бъде засекретена в малък плик и съдържа името, входящия номер и ЕГН-то на ученика. Задължително е учениците да пишат със син химикал.

Максималният брой точки от изпита е 100 - 75 за теста и 25 за преразказа. На изпита по български език и литература днес се явяват 28 344 седмокласници, като местата са повече от кандидатите - 31 116.