Американски съд разпореди 32-годишна жена да плати 1,92 милиона долара за нелегалното сваляне на 24 песни от мрежата, предаде АФП. Джами-Томас Расет, самотна майка на четири деца от американския щат Минесота е била призната за виновна за използването на системата за обмен на файлове Kazaa, за да смъква файлове по Интернет.

За по-малко от пет часа съдебните заседатели са взели решението си, в което оценяват всяка от 24-те песни на 80 000 долара. Сумата ще бъде поделена между шест звукозаписни компании: Capitol Records, Sony BMG Music, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros. Records и UMG Recordings.

Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) и големите музикални лейбъли са повдигнали дела срещу хиляди хора за нелегален даунлоуд и обмен на музика, като повечето се съгласяват на споразумения за между 3000 и 5000 долара. През декември RIAA заяви, че ще спре с преследването на хората, които нелегално теглят музика и вместо това ще се фокусира в борбата с провайдърите, които не вземат мерки. Решението представлява значителна промяна на стратегията за групата от музикалната индустрия, която повдигна искове срещу 35 000 души за музикално пиратство от 2003 г.