Снимка на американско семейство, взета от социална мрежа, украси рекламата на супермаркет в Прага, предаде technews.bg. Разрешение за ползване на снимката не е искано.

Съпрузите Джеф и Даниеле Смит от град О'Фалон в щата Мисури публикували семейна снимка в няколко социални мрежи. В края на май тази година техен познат случайно видял увеличената фотография на витрина в пражкия супермаркет Grazie.

Усмихнатите съпрузи Смит, заедно с техните малки син и дъщеря рекламирали доставки на стоки по домовете. Познатият заснел рекламата и я занесъл в САЩ.

Когато видели себе си на рекламата, Джеф и Даниеле Смит останали изумени и шокирани. Случката получила широк отзвук в медиите.

Собственикът на магазина Марио Бертучио казал пред журналисти, че помислил намерената в интернет снимка за компютърно генерирана. Той обещал да премахне рекламата и да напише извинително писмо до семейство Смит.

Пред медиите Даниеле Смит коментира, че снимката не е използвана в рекламата по неприемлив начин. Тя добавя, че следващия път ще помества в интернет семейни снимки с ниска резолюция и електронен воден знак, за да не могат фотографиите да се използват за полиграфски цели.

Засега няма информация за финансови претенции от страна на американското семейство към собственика на чешкия супермаркет. Блогът на Смит пък бил посетен 180 000 пъти след огласяване на случката.