Срещу четиримата задържани българи в Гърция са повдигнати обвинения за незаконен трафик на оръжие и наркотици.

Служители на бреговата охрана в Солун задържаха четирима българи, пренасяли оръжие и експлозиви. Арестуваните са Атанас Димитров Атанасов-Садам от Петрич и неговият родственик Йордан Димитров Костадинов. Двамата пътували заедно със своите съпруги. У тях били открити четири пистолета със заглушители, автомат "Калашников", килограм динамит и над 5 килограма амониев нитрат, вещество, което се използва за направата на самоделни взривни устройства.  

Гръцкият вестник "Навтемборики" съобщава в електронното си издание, че арестуването на българите е станало възможно, след като служител на гръцката брегова охрана, играещ ролята на купувач, се е срещнал с чужденците, пристигнали с луксозни коли. При извършената полицейска проверка е установено, че в едната от колите има скрито оръжие, взривни вещества и малки количества кокаин. След ареста четиримата български граждани са били заведени в Солун, където са дали показания пред прокурор.

Според гръцките медии вероятно българите са имали намерение да продадат боеприпасите на местни престъпни групи, но не се изключва и възможността сред купувачите да има и гръцка терористична групировка.