В целия ЕС най-много прокурори от глава на населението има в България.

Това заяви Иван Димов, член на ВСС.

Той участва в кръгла маса, посветена на анализа на подходите за оценка на натовареността на магистратите и съдебните служители в България и в държавите - членки на ЕС.

Форумът е част от проекта "Компетентни и мотивирани магистрати и съдебни служители", който се изпълнява по оперативната програма "Административен капацитет", информира БНР

По думите му това особено много се откроява, след като следствието стана част от прокуратурата. Според Иван Димов страната ни като нов член на ЕС е на първо място по новопостъпили искови молби. Като цяло броят на магистратите у нас е над средния за ЕС, а това е притеснително.

Харалан Александров от Консорциум "Юнайтед Кансълтънс, участвал в анализа е на мнение, че сред мотивиращите фактори сред магистратите са престижа, заплатите, сигурността на работното място, социалните придобивки, развитието и обучението.

Най-натоварени са районният съд и прокуратура в София. Сравнителното проучване показва, че България има количествена система за оценка на натовареността на магистратите, сходна с повечето държави-членки на ЕС.

Необходимо е обаче в нея да бъдат включени и качествени параметри, с оглед постигне на по-голяма прецизност на данните. Сред препоръките за подобряване на системата за оценка в България е въвеждането на качествени показатели за сложност и тежест на делата.